NOVA KNJIGA HFZ. PROF. DR. HARISA HADŽIĆA: "MOJE SJEĆANJE NA RAHMETLI AKADEMIKA MUFTIJU DR. MUAMER-EF. ZUKORLIĆA”
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. Jan 2024. 14:01:48
"Moje sjećanje na rahmetli akademika muftiju dr. Muamer-ef. Zukorlića” je naslov najnovije knjige autora i izdavača hfz. dr. Harisa Hadžića, koja je ovih dana izašla iz štampe. Autor je poznati profesor na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

Prof. Hadžić je istakao da se u knjizi navode i opisuju uspomene, te spominju različiti periodi iz njegovog života vezani za poznanstvo sa rahmetli Muftijom Zukorlićem, i dodao da je taj opis na stranicama ove knjige pratio autorov životni put, od djetinjstva, preko školovanja u medresi "Gazi Isa-beg", zatim zapošljenja u Mešihatu IZ-e pa sve do onoga dana kada je rahmetli Muftija Zukorlić preselio na ahiret.


Knjiga - brošura je napisana na 104 stranice teksta, formata B-5, font 12, proreda 1,5, opremljena je sa nekoliko dokumentarnih fotografija, a njen sadržajni okvir čini više poglavlja, od kojih se izdvajaju:
- Moja vjerska paralela s Muftijom, Veza Hadžići - Zukorlići, Sjećanja iz djetinjstva i odlasci u Orlje kod rahmetli mulla Emina i muftijine porodice; Opis pet susreta s rahmetli Muftijom; Prvi susret s rahmetli muftijom na prijemnom ispitu u medresi; Muftija kao moj profesor u Medresi; Naši zajednički porodični i službeni skupovi; Muftijini dersovi četvrtkom navečer u Arap džamiji - posebna atrakcija; Jedan posebno dirljiv detalj vezan za rahmetli Muftiju; Dženaza namaz mom rahmetli djedu hadži Husejnu i Muftija; Detalj iz Ofenbacha sa druženja s Muftijom; Podrška rahmetli Muftije svakom mom naučno-istraživačkom i radnom projektu; Razgovori s muftijom "u četiri oka"; Naš posljednji susret u Mešihatu i Dženaza rahmetli Muftije.


Inače, autor knjige je profesor na FIS-u na predmetima Kiraet, Islamska kultura i civilizacija, Islamska Filozofija i Etika.

Ovo je njegova 11. objavljena knjiga, a u pripremi su mu još neki projekti.

Autor ističe da knjiga nije komercijalnog karaktera, već je njena svrha - kroz prizmu sjećanja zabilježiti i sačuvati od zaborava najbitnije činjenice vezane za život i djelo jednog velikog Allahovog roba kakav je bio rahmetli muftija Muammer ef. Zukorlić i te činjenice ostaviti mladim generacijama kao amanet i primjer za ugled.