PREDSTAVLJEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA 40. GODIŠNJICE ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA ODRŽANIH 1984. U SARAJEVU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. Jan 2024. 20:01:35
Danas je u Olimpijskom muzeju održana press konferencija na kojoj je predstavljen Program obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu.

Prisutnim predstavnicima medija obratila se gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, predsjedavajući Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI održanih 1984. godine u Sarajevu Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, te generalni sekretar Organizacionog odbora XIV Zimskih olimpijskih igara (ZOI), koje su od 8. do 19. februara 1984. godine održane u Sarajevu, Ahmed Karabegović.

Press konferenciji je prisustvovao i Samir Avdić, zamjenik gradonačelnice.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić pozdravila je prisutne predstavnike medija i druge goste te dodala da Sarajevo treba biti ponosno što obilježava 40 godina Zimskih olimpijskih igara.


Gradonačelnica Karić je istakla da će ovom manifestacijom svi, od najmlađih do osoba treće životne dobi, te gosti našeg grada, zajedno kreirati jednu pozitivnu priču koju će, opet iz Sarajeva, poslati u svijet.

Predsjedavajući Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI održanih 1984. godine u Sarajevu Jasmin Ademović predstavio je Program obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu.

Ademović je istakao da je Grad Sarajevo formirao Organizacioni odbor koji je vrijedno radio proteklih mjeseci na izradi programa, kao i obezbjeđenju finansiranja kako bi svaka sportska, kulturna, revijalna ili edukativna manifestacija iz programa bila organizovana i održana na najvećem nivou.

„Podržali smo sportske saveze (skijaški savez, hokejaški savez, karling savez i savez klizačkih sportova) i sportske manifestacije koji su u takmičarskim kalendarima saveza, ali i nadopunili sportski program sa mnoštvom događaja, a sve u svrhu etabliranja Sarajeva kao aktivne destinacije olimpijskog pokreta i u svrhu doprinosa razvoju vrhunskog sporta u Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Takmičenja će se održati na Bjelašnici, Igmanu i na Jahorini“, rekao je Ademović.


Dodao je da je period od 08.02.1984. do 19.02.1984. godine sigurno najljepši period u historiji Sarajeva, a XIV Zimske Olimpijske igre najbolje organizovane igre do tada, a mnogi će se složiti i do danas. Olimpijada je prezentovala Sarajevo svijetu u svjetlu mladosti, mira, prijateljstva, ljubavi i svega što olimpizam nosi u sebi. Sarajevo je tih dana bilo glamurozno mjesto okupljanja sportista, turista i novinara iz cijelog svijeta.

Igre su među učesnicima, a i među gledateljima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Svima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu.
Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade bili su učesnici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju. Osvojili su maksimalan broj bodova u umjetničkom klizanju, ocjenu koja nije ponovljena do danas.

„S ponosom možemo reći da će naši gosti biti i Franko, ali i britanski klizački par Jayne Torvill i Christopher Dean, te mnogi drugi dobitnici olimpijskih medalja, visoki zvaničnici MOK-a, EOK-a, predstavnici pobratimskih gradova, kao i predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i mnogi turisti, kao i naši sugrađani“, rekao je Ademović.


Naglasio je da bogat kulturni i umjetnički program u fokusu ima obogaćivanje sarajevske scene kulturnim, umjetničkim, obrazovnim i drugim angažovanim sadržajima u zimskom periodu, posebno u periodu održavanja zimskih sportskih takmičenja, te ovakav mjesec februar planiramo da postane tradicionalni kako bi se turisti svakog februara vraćali u Sarajevo.

Cjelovit Program obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu
objavljen je na internet stranici Gradskog vijeća Grada Sarajeva te mu se može pristupiti putem linka: MINA

Još jednom se zahvalio Vladi Kantona Sarajevo na snažnoj podršci ovoj manifestaciji te spremnosti da učestvuju u organizaciji i realizaciji projekta. Posebno je izdvojio dosadašnje aktivnosti Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Kenanom Magodom, kao i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, na čelu sa Zlatkom Mijatovićem te spremnost Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Admirom Katicom, za profesionalnu podršku manifestaciji.