OSKAR I LIČNOST GODINE ZA ŽIVOTNO DJELO
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 30. Nov 2023. 21:11:39
Na manifestaciji „Beogradski pobednik“, bosanskohercegovačka pjevačica Senada Beglerović-Leković dobila priznanja

Da priznanja za ono što se dobro radi, kad-tad, stignu na prave adrese pokazuje primjer sarajevske pjevačice Senade Beglerović-Leković.Naime, nedavno su, na manifestaciji „Beogradski pobjednik“, u njene ruke stigla dva priznanja: Nagrada „Ličnost godine za životno djelo“ na polju estrade diskografije i sevdaha Srbije, regiona i dijaspore i „Oskar-Beogradski pobjednik 2023“ za autobiografsku knjigu „Toplinom duše“ i njen prvi digitalni album "Melem pjesma od meraka" koji se na tržištu pojavio u izdanju Muzičke produkcije Raduja BH.

U knjizi „Toplinom duše“ ona govori o svom, vrlo bogatom, životopisu sa posebnim osvrtom na estradni rad u okviru kojeg je na najbolji način širom Svijeta pronosila ljepotu naše tradicionalne pjesme sevdalinke, dok je na digitalnom albumu „Melem pjesma od meraka“ štampano 35, brižljivo odabranih, pjesama iz bogate bosanskohercegovačke riznice našeg izvornog muzičkog stvaralaštva, a koje je ona, u vremenu iza, snimala za arhiv ove kuće.

Laureati za najuspješnije, najomiljenije i najpopularnije ličnosti kulturnog i javnog života Srbije tokom 2023. godine izabrani su u tradicionalnoj anketi 68. regionalnih, lokalnih televizijskih stanica širiom Srbije i interneta, a koje emituju zabavno-edukativnu emisiju „Pod sjajem zvezda“, koju vodi i uređuje agilni novinar i publicista Draško Aćimović.

- Najljepši most koji spaja ljude cijelog Svijeta jeste pjesma, kaže Senada Beglerović-Leković. Iskrenim odnosom prema ljudima, našom tradicionalnom pjesmom sevdalinkom, ušla sam u domove i srca mnogih ljudi. Pjesma mi je donijela mnogo radosti i zadovoljstva. Bila je moj najdraži životni saputnik i moj duševni lijek. Sretna sam što me ona dovela do ovih priznanja koji mi daju dodatni vjetar u leđa da tu svoju ljubav, svoji pjesmu sevdalinku nastavim promovisati još više i snažnije. Hvala onima koji su me svo ovo vrijeme iza pratili i koji su prepoznali moj višedecenijski rad.

Inače, Senada Beglerović-Leković, od 1965. godine, kao članica Kulturno umjetničkog društva „Ivo Lola Ribar“, počela se družiti sa pjesmom. Na brojnim koncertima društva, ljepote naše tradicionalne pjesme sevdalinke pronosila je širom Svijeta i tako na najbolji način bila ambasador naše zemlje. Ova tiha i nenametljiva žena u svojim arhivama ima tri odlikovanja Saveza kulturno umjetnčkih društava BiH, tri internacionalne nagrade, a krajem 1973. godine odlikovana je i sa Titovom medaljom rada za amaterski rad i pjevanje. Iza sebe, pored ovog digitalnog albuma, ima snimljen i album „Čuj kako vjetar odnosi“ sa novim pjesmama pisanim u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalinke, te stotinjak pjesama snimljenih za Arhiv Radio Sarajeva. Nastupala je i nastupa u brojnim radio i TV emisijama...