KRALJ CHARLES III URUČIO ODLIKOVANJE SMAJI BEŠI ZA RAD NA EDUKACIJI O GENOCIDU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 20. Nov 2023. 21:11:02
Britanski kralj Charles III prije nekoliko dana uručio je odlikovanje OBE (Order of the British empire) Stočaninu Smaji Beši porijeklom iz Stoca koji živi i radi u Engleskoj.
Bešo je uvršten na novogodišnju listu počasti zbog svog rada na edukaciji o genocidu i holokaustu.

"Proveo sam jutro razmišljajući o tome šta bi devetogodišnji Smajo, koji je krenuo u školu u 5. razredu ne znajući ni riječi engleskog, mislio da me sada vidi. Kada bismo svi mi mogli da vidimo svoju budućnost tako jasno kao što vidimo našu prošlost, a onda, pored proživljavanja najboljih trenutaka naše historije, mogli bismo da proživimo i najbolje trenutke našeg tekućeg", rekao je Smajo.

Smajo Bešo je za vrijeme Agresije na Bosnu i Hercegovinu s porodicom bio primoran izbjeći u Veliku Britaniju, kao i još preko 10.000 Bošnjaka koji su svoju sigurnost pronašli u ovoj državi. Bešo je primjer koliko članovi naše dijaspore mogu učiniti na promociji Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu, a ovaj profesor s Univerziteta u engleskom Newcastleu posvetio se prenošenju istine o agresiji i lobiranju za domovinu Bosnu i Hercegovinu.