PAKAO U GAZI: SVI PACIJENTI U JEDINICI INTENZIVNE NJEGE AL-SHIFA UMRLI ZBOG BLOKADE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 17. Nov 2023. 20:11:46
Svi pacijenti u jedinici intenzivne njege bolnice Al-Shifa umrli su zbog blokade od strane izraelskih trupa, rekao je u petak Mohamed Abu Silmiya, direktor bolnice.

"Svi pacijenti koji su bili u jedinici intenzivne nege su umrli, svaki od njih, to se dogodilo zbog izraelske jednosedmične blokade", rekao je on u intervjuu za televizijski kanal Sky News Arabia.

"U bolnici su od početka blokade već umrle više od 54 osobe. Bojim se da će umrijeti i oni koji su sada u kritičnom stanju."

“Raseljena lica su također u užasnim humanitarnim uslovima”, napomenuo je on. "Bolnica se pretvorila u groblje, zatvor i izraelsku kasarnu u isto vrijeme. Izraelska vojska puca na sve što se kreće na teritoriji bolnice."

Televizijski kanal Al Hadath javio je ranije da izraelska vojska ne pušta nikome da napusti bolnicu ili njene susjedne zgrade, iako, kako tvrdi, unutra nema militanata.

Prema Al Hadathu, izraelski vojnici zadržavaju svakoga ko pokuša da napusti bolnicu, koji redovno pretresa zgradu. Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (ICRC) i drugim međunarodnim organizacijama nije dozvoljeno ulazak u krug bolnice. Kako prenosi televizijski kanal, svi oni koji su zarobljeni u bolnici Al-Shifa su u životnoj opasnosti, nemaju pristup vodi, hrani ili lijekovima, javlja Tass.

U međuvremenu, Izrael kaže da je predao više od 4.000 litara vode i oko 1.500 gotovih jela medicinskom osoblju Al-Shife tokom noći na petak.

Izraelske snage počele su jurišati na bolnicu Al-Shifa 15. novembra. Izrael tvrdi da se u bolnici nalazi glavni komandni centar Hamasa. Izraelske odbrambene snage (IDF) također kažu da se ispod bolnice nalazi nekoliko podzemnih objekata u kojima se krije oko 200 radikala, a čuvaju se taoci kidnapovani u napadu 7. oktobra. Prema IDF-u, prilikom pretresa bolničkog područja pronađeni su ulaz u tunel i automobil sa oružjem.