ŠEF UN GUTERRES: PALESTINA POD OKUPACIJOM 56 GODINA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 24. Oct 2023. 19:10:20
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kritikovao je danas Izrael zbog zračnih napada na Gazu, koji su pokrenuti u odgovoru na smrtonosni napad Hamasa na Izrael prije više od dvije sedmice.

"Važno je priznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu. Palestinski narod je bio izložen 56 godina zagušljive okupacije. Vidjeli su kako njihovu zemlju neprestano proždiru naseljenici i preplavljenu nasiljem, njihovu ekonomiju ugušenu, njihovie ljude raseljene, a domove porušene. Njihove nade u političko rješenje njihove nevolje nestaju", kazao je Guterres.

Nakon terorističkih napada 7. oktobra, Izrael je govorio palestinskim civilima da se evakuiraju na jug Pojasa Gaze, što se smatra najavom kopnene invazije na enklavu.

"Zaštititi civile ne znači narediti da se više od milijun ljudi evakuira na jug, gdje nema skloništa, nema hrane, nema vode, nema lijekova ni goriva, a zatim nastaviti bombardirati sam jug", rekao je Guterres na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku u utorak.

Očito se obraćajući Hamasu, grupi koja kontrolira Gazu, šef UN-a osudio je korištenje civila kao živih štitova, što se smatra ratnim zločinom.

"Duboko sam zabrinut zbog očitih kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojima svjedočimo u Gazi. Nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava", rekao je.

Guterres je ponovio oštru osudu napada Hamasa na Izrael i rekao da za to nema opravdanja.

Guterres je rekao da legitimne "pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa". "A ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", dodao je.

Izraelski predstavnik u UN-u Gilad Erdan nazvao je Guterresove izjave šokantnim, užasnim i potpuno odvojenim od stvarnosti regije.

"Pozivam ga da odmah podnese ostavku. Nema opravdanja niti smisla razgovarati s onima koji pokazuju suosjećanje za najstrašnije zločine počinjene nad građanima Izraela i jevrejskim narodom. Jednostavno nema riječi", napisao je na platformi X.