Akademik Ferid Muhić uz Dan Bošnjaka
VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Autor: Akademik dr. Ferid Muhić
Objavljeno: 27. Sep 2023. 15:09:34
Danas je punih 30 godina od kada smo vratili naše lijepo, prelijepo, narodno i nacionalno ime: BOŠNJACI!

Zabranili su ga kada smo bili slabi i razjedinjeni. Htjeli su da nas tako slabe i razjedinjene drže sve dok i sami ne zaboravimo da smo nekada imali svoje ime, sve dok ne povjerujemo da smo oduvijek bili – bezimeni! Da bi nam lakše oduzeli pravo na Bosnu - našu Bosnu!

Našu Bosnu koja je po nama Bošnjacima i dobila svoje ime! Kao što je svaka zemlja dobila ime po narodu koji je u njoj ponikao, tako je i zemlja Bosna dobila ime po Bošnjacima koji su ponikli u Bosni!

Njihovi planovi su definitivno propali, jer mi nikada nismo zaboravili svoje ime. Ujedinili smo se, ojačali smo, pobijedili smo. Na današnji dan, 28. septembra 1993. godine, vratili smo svoje ime. I svoju Bosnu. Na taj događaj smo tada stavili pečat. Više nikada i nikome nećemo dopustiti da dovodi u pitanje naše izvorno ime Bošnjaci, koje smo svojom krvlju zapečatili i zauvijek vratili u tom herojskom, historijskom podvigu prije 30 godina!

Proslavimo ovaj dan, radujmo se, budimo ponosni što smo Bošnjaci, zavolimo svoje ime, jer to ime, to smo mi, to je naša prošlost, naša sadašnjost i naša budućnost!

Bošnjaci smo bili, Bošnjaci ćemo ostati! Bošnjaci, uvijek i svugdje!

Vječno nam ime, Bošnjaci!

Akademik Ferid Muhić