Šefkija Duranović, član Islamske zajednice duže od pola stoljeća
ZAHVALJUJUĆI ZAJEDNICI OČUVALI SMO VJERU
Autor: MINA
Objavljeno: 23. Sep 2023. 14:09:12
SARAJEVO, 23. SEPTEMBAR 2023. (MINA) - U sarajevskom džematu Sokolović Kolonija živi osamdesetdvogodišnji hadžija Šefkija Duranović, koji je više od polovine svog života aktivni član Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rođen je u Sopotnici kod Kaknja 1941. godine. Tokom života kao inžinjer građevine radio je u različitim državama i na različitim pozicijama, a danas je u penziji.

Prvu članarinu uplatio je 1973. godine, u periodu kada nije bilo popularno biti musliman.
„Moj babo je bio član Islamske zajednice, ja sam živio kod njega. I kaže meni babo jednog dana 'Slušaj ti Stari, tako me zvao, fina ti je plata, idi učlani se u Islamsku zajednicu'. I tako se ja učlanim“, prisjeća se hadžija Duranović.

Članstvo u Islamskoj zajednici smatra veoma važnim, jer, kako kaže, zahvaljujući Islamskoj zajednici Bošnjaci su u proteklom vremenu sačuvali svoj vjerski i kulturni identitet.

„Zajednica meni velika, nevjerovatno velika stvar. Meni niko ništa ne smije kazati protiv nje. Očuvali smo našu vjeru zahvaljujući Islamskoj zajednici i njenim ljudima. Nikad nismo morali kriti da smo muslimani“, kaže hadžija Duranović.

U dva navrata bio je član tadašnjeg Odbora Islamske zajednice Sarajevo, a više od 20 godina bio je mutevelija Igmanske džamije.

„Kažem da sam hizmetio džamiji i Zajednici tokom te 23 godine. Meni je to golemo, ne mogu to vrijeme zaboraviti i kad bih hiljadu godina živio“, veli hadžiji Duranović.

Igman: Obnova džamije

Prisjeća se da je s grupom ljudi stalno obilazio džamiju na Igmanu, te da su godišnje znali i više od 50 puta dolaziti kako radili sitne popravke da džamija, koja predstavlja simbol odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ne bi dalje propadala.

Također je intenzivno učestvovao u dugogodišnjim aktivnostima koje su rezultirale da džamija dobije institucionalnu zaštitu, da bude proglašena objektom od posebnog značaja i uknjižena u vlasništvo Islamske zajednice.

„Kad preselim na onaj svijet, volio bih da me ukopaju kod moje Igmanske džamije“, kazao je na kraju hadžija Duranović.