VIJEĆNICA: POD POKROVITELJSTVOM GRADA SARAJEVA IZVEDEN PERFORMANS „CVIJET ISTINE I NADE“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. Sep 2023. 20:09:12
Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnice Benjamine Karić, večeras je na trgu prekoputa Vijećnice izveden performans „Cvijet istine i nade“, u znak sjećanja na 28. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici.

Veliki broj mladih Sarajki i Sarajlija, sarajevskih srednjoškolaca i studenata, glumci i studenti Akademije scenskih umjetnosti iz Tuzle, bili su dijelom projekta koji, kako ističe Karić, „opominje upravo mlade generacije da se uvijek, s punim pijetetom i poštovanjem, prisjećaju svih žrtava“.


Posebnu emociju prisutnih izazvao je oratorij “Srebrenički inferno” u izvedbi hora “Djeca Srebrenice”, a uz pratnju Sarajevske filharmonije.

Podsjetimo, gradonačelnica Karić je u aprilu ovim povodom ugostila predstavnike Udruženja „Moja adresa Srebrenica“ i rukovodioce Organizacionog odbora, Hamdiju Fejzića i Nermina Alivukovića.


Performans „Cvijet istine i nade“ održan je prošle godine na Trgu slobode u Tuzli. Zbog velikog interesovanja ljudi koji žive u Švedskoj, naredne godine je planiran u Štokholmu, a na tridesetu godišnjicu genocida, u Hagu.