DR. ZILJKIĆ: BANA OSUĐUJE FIZIČKI NAPAD NA IMAMA BUDIMLIĆA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. Sep 2023. 16:09:21
Članovi Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) duboko su zabrinuti i uznemireni zbog brutalnog neisprovociranog napada na našeg vjerskog predvodnika mr. Idrza-ef. Budimlića, imama BHICNY.

Želimo izraziti punu podršku našem imamu Budimliću, njegovoj porodici i našoj bh. zajednici. Preduzet ćemo sve što je u našoj moći da budemo uz njih i da se ovaj slučaj detaljno ispita, osudi i predizmu mjere kako se ovakvi slučajevi preduhitrili i ne bi desili ponovo.

Nažalost živimo u vremenu velike globalne medijske i sistemske islamofobije i propagande koja je odgojila generacije pod takvim uticajem koja je za nekog dovoljan razlog da napravi ovakav svirep napad na potpuno nevine ljude, koji žive u najvećoj demokratiji i sistemu gdje bi trebalo baš taj diverzivitet biti nešto što je prepoznatljivo i cilj svih onih koji dijele blagodati ove divne zemlje.

Bošnjaci poštuju i cijene činjenicu da nam je ova zemlja pružila šansu i sve mogućnosti napretka u njoj, poštuju principe zakone i sistem ove države, koju su prihvatili za svoj novi dom, kao izbjeglice i potomci genocida, protjerivanja, napada i svirepih ubistava od strane srpsko-crnogorsko-hrvatske agresije devedesetih godina prošlog stoljeća na teritoriji gdje su bili autothoni vjekovima na području BiH i Sandžaka. Zato ovakva dešavanja duboko uznemiravaju i podsjećaju na nikad u cjelosti nezarasle traume koji je naš bošnjački narod preživeo i dalje preživljava, nažalost čak i nakon genocida koji je ciljano i planski izvršen od strane velikisrpskih fašističkih režima.

Čvrsto se nadamo i vjerujemo da će sistem ove nama drage države, koja je sada i naša, preduzeti sve što je potrebno da se ovaj slučeaj sankcioniše i svaki drugi pokušaj uznemiravanja naše miroljubive zajednice koja sada živi i doživljava Ameriku za svoj novi dom.

BANA će biti na usluzi i podrška poštovanom ef. Budimliću i njegovoj porodici u svemu što im bude potrebno da što lakše i brže prevaziđu traume kroz koje ova porodica, koja je dio našeg bića, prolaze ovih dana te da iskreno se nadamo i uradit ćemo sve što je u našoj moći da im pomognemo u tome, u potpisu, dr. spec. Mersim Ziljkić, predsjednik BANA.