TUŽILAŠTVO BIH: POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV MILORADA DODIKA
Autor: NAP
Objavljeno: 11. Sep 2023. 21:09:48
Sud Bosne i Hercegovine danas je potvrdio optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Dodik je ranije podnio krivičnu prijavu protiv tužitelja Tužilaštva BiH Nedima Ćosića, ali u tom predmetu još nije donesena tužilačka odluka.

Podsjećamo, početkom augusta Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika, ali je Sud umjesto potvrde odlučio da vrati optužnicu na doradu jer Tužilaštvo nije preciziralo koje je krivično djelo počinjeno te kakva je uzročno posljedična veza onoga za što se tereti Dodik i onoga za šta se tereti Lukić.

Tužilaštvo je ranije kazalo da su optužnicu podigli zbog krivičnog djela neprovođenje odluke visokog predstavnika iz člana 203. a stav 1 Krivičnog zakona BiH, kojeg je nedavno izmijenio visoki predstavnik Christian Schmidt upravo kako bi u RS-u bile poštovane njegove odluke.

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora, međutim nakon dorađivanja optužnice nisu se oglasili u javnosti kako bi objasnili do kakvih je izmjena došlo.