SVEČANO OTVORENJE KUVAJTSKOG KULTURNOG CENTRA U SKLOPU KOMPLEKSA ISLAMSKOG CENTRA EBU HANIFE U SJENICI
Autor: Mesihat.org
Objavljeno: 21. Aug 2023. 15:08:45
U nedjelju, 20.08.2023. godine, upriličeno je svečano otvorenje Kuvajtskog kulturnog centra u sklopu kompleksa Islamskog centra Ebu Hanife u Sjenici, koji će u svom sastavu imati različite edukativne sadržaje.

Delegaciju Islamske zajednice u Srbiji, u kojoj su bili muftije, direktori i profesori ustanova Islamske zajednice, glavni imami i imami, predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Pored domaćina, predstavnika lokalne uprave na čelu sa predsjednikom Opštine, nosilaca janih funkcija i državnih zvaničnika, skupu su prisustvovale brojne delegacije iz Kuvajta, predstavnici Ministarstva za socijalna pitanja i nekoliko humanitarnih organizacija, na čelu sa ambasadorom države Kuvajt u Srbiji, njegovom ekselencijom, Faiz Medžbel El-Muteirijem, koji se ovom prilikom obratio skupu, Mahmud en-Nedždi – direktor ogranka za Balkan organizacije „Ihjau-t-turas el-islami“, kao jedan od najzaslužnijih što je ovaj projekat realiziran, te Saud Hašef el-Mutajri – direktor humanitarne organizacije Firdevs.


Skup je započeo učenjem Kur'ana i prikazivanjem dokumentarnog filma o fazama i toku izgradnje ovog vakufakog zdanja. Potom su uslijedila obraćanja predsjednika Sjeničkog medžlisa hfz. Kemal ef. Mahmutovića, glavnog imama Berin ef. Ljajića, uz izvedbe polaznika Škole Kur'ana Časnog u Sjenici i gostiju iz Kuvajta.


Na kraju se prisutnima obratio predsjednik Mešihata muftija dr Mevlud ef. Dudić, koji je ovom prilikom izrazio radost zbog završetka projekta u roku od tri godine, zahvalnost svima koji su pomogli u njegovoj realizaciji iz Kuvajta i Sandžaka, na čelu sa humanitarnom organizacijom za očuvanje islamske tradicije, te zadovoljstvo zbog saradnje dviju država, Kuvajta i Srbije, koja se osnažuje ovakvim projektima. Za podršku i pomoć u realizaciji pomenutog projekta muftija Dudić je uručio priznanja i zahvalnice Mešihata ambasadoru Kuvajta u Beogradu, direktoru organizacije „Ihjau-t-turas el-islami“ – odsjek za Balkan, direktoru organizacije Firdeus, te predstavniku fondacije „Abdullah Mutlak El-Musejlim“.


Skup je okončan dovom koju je proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, nakon čega je uz tekbire uslijedilo svečano presijecanje vrpce.