Dva pinokija: Kišobran i Handžar
PO SRPSKIM MUZEJIMA UČIO HISTORIJU BOŠNJAČKOG NARODA
Autor: Sead Zubanović
Objavljeno: 19. Jul 2023. 18:07:33
Nije trebalo dugo čekati da dušmani poentiraju na izvinjenju upućenom jevrejskom narodu, od strane direktora MC Srebrenica, zbog zločina koji je, navodno, počinila Handžar divizija nad njim, tokom Drugog svjetskog rata. „Prepametni“ predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, je svojim tradicionalno lažljivom srpskim jezikom odmah reagovao i rekao da se Bošnjaci moraju izviniti za jezive pokolje počinjene nad Srbima, prije nego nad Jevrejima u tom vremenu, a koji se pripisuju pripadnicima te zloglasne, muslimanske vojne jedinice. Bošnjački narod koji je tokom Drugog svjetskog rata procentualno, poslije Jevreja, demografski najviše stradao, tako je doveden u situaciju da se brani od teških optužbi.

Užasne zločine, tog vremena, koji bi sada sigurno bili nazvani genocidom, a nad njim su ih počinili prije svega četnici, pa ustaše, za jedan tren prekri trava zaborava. A. možda je trava i kriva za nebuloze koje slušamo ovih dana.


POGLEDAJTE VIDEO
Prozvan od strane javnosti da je svojom izjavom počinio veliku glupost, direktor MC je stao pred kamere da odbrani ispravnost izrečene tvrdnje. Njegov glavni argument, kojim je pravdao iskazano mišljenje su, vjerovali ili ne, srpski muzeji.

U obilasku tih ustanova po Rs-u i Srbiji, on reče da se među pet prvih izloženih fotografija obavezno, u svakom muzeju, nalazi slika Handžar divizije! Znači, ta činjenica je njemu bila presudna u donošenju zaključka. On vjeruje Srbima i njihovom tumačenju historije. Pa ta njihova politika tvrdi da genocida u Srebrenici nije bilo, da su tabuti na dženazama prazni, da se tu radilo o vojnoj bitci u kojoj se ginulo na obadvije strane, da su leševi Bošnjaka koji su tu ukopani skupljani širom čitave države... Ako vjeruje u ono što anam oni pišu i govore, trebao bi da se upita pa čega je onda on direktor?! Jedno je sigurno, a to je da u tim šovinističkim muzejima koje je obilazio nigdje nije našao da piše da je Handžar divizija nastala nakon pokolja koje su počinili četnici u istočnoj Bosni nad muslimanima i da je to razlog što su muslimani od njemačkih vlasti tražili oružje ili zaštitu pa su se zbog toga poslije masovno odazivali na vojnu mobilizaciju!

Bez ikakve namjere da se brani bilo čiji zločin, istinu o ovoj 13. SS Handžar diviziji treba ispričati do kraja. Vojnu pripremu ona je imala u okupiranoj Francuskoj, odnosno njenom gradiću Villofranche de Rovergure. Kada su saznali da im je, nakon obuke, slijedeće odredište front u Rusiji, a ne povratak u Bosnu, gdje su željeli da idu braniti svoj narod, vojnici su se pobunili i razoružali svoju, kao i kompletnu komandu grada. Engleski radio je javio da je taj francuski grad prvo oslobođeno naseljeno mjesto u zapadnoj Evropi!

Vođe pobune, Ferid Džanić i Luftija Dizdarević su ubijeni tokom tih sedmosatnih događanja, a po okončanju pobune, deset muslimana i tri katolika su osuđena na smrt streljanjem. Osamsto dvadeset pet „nepodobnih“ vojnika muslimana je razoružano i odvedeno u nacističke logore! Od završetka Drugog svjetskog rata, država Francuska 17. septembar 1943. godine obilježava velikom svečanom vojnom manifestacijom, kojoj prisustvuje visoka vojna i politička delegacija države Hrvatske, koja je sebi pripisala sve zasluge tog događaja! Ništa neobično za Bosnu i Bošnjake jer su se oni navikli na pravoslavno-katoličko otimanje, obmane i laži.