Počeli XXIII Dani borovnice u Plavu
ŠAHOVSKI SPEKTAKL IVANOVIĆA I DRAŠKOVIĆA
Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 16. Jul 2023. 13:07:46
XXIII Dani borovnice u Plavu sa bogatim kulturno-umjetničkim programom započeli su juče ispred Centra za kulturu "Husein Bašić” u Plavu. Spektakl večeri je bila šahovska simultanka velemajstora Božidara Ivanovića koji pripada plejadi nepobjedivih asova i najmlađeg velemajstora i mladog asa u Crnoj Gori, Luke Draškovića.


Vladimir-Vlado Knežević promoviše šah na XXIII Danima borovnice

Uvodnu i pozdravnu riječ je u ime organizatora Centra za kulturu "Husein Bašić” kazao je direktor Vladimir - Vlado Knežević koji je istakao:
"Plav mjesto okupljanja koje nas sve zajedno povezuje na ovim prostorima u kojima je lijepa i pisana riječ, tradicija multikulture i suživota nastavlja da se širi pozitivnom energijom naše maifestacije koja je prerasla u jednu od prepoznatljivih na sjeveru Crne Gore. Počinjemo sa šahom drevnom igrom đe na magična 64 polja pokazujemo i promovišemo svu ljepotu misaone igre. Popularizacijom šaha sa proslavljenim velemajstorima obogatili smo još jedan zanimljiv i dragocjen segment XXIII Dana borovnice.”

Velemajstor Božidar Ivanović

Velemajstori Ivanović i Drašković nisu imali niumalo lak zadatak na ukupno 20 tabli ssu započeli simultanku koju su pomno pratili mnogi posjetioci a najmlađi se najviše radovali. Nakon tročasove borbe pokazalo se da su velemajstori neosvojivi šahovski bedem za mnoge. U lijepoj igri su uživali brojni kulturno-prosvjetno-politički neimari koji su došli da pozdrave velemajstore i da sa njima podijele lijepu riječ. Šahovska simultanka dodatno promoviše šah kao misaonu igru ali i kroz Dane borovnice grad Plav kao destinaciju koju je vrijedno posjetiti iz mnogo razloga. Nakon tročasovne simultanke nastale su brojne lijepe inpresije ove večeri koja je imala i dala posebnu draž i ljepotu gradu Plavu. Kako građane tako i šahovske velemajstore je pozdravio i predsjednik opštine Plav, Nihad Canović koji je pratio čitavu manifestaciju.


Kemal Purišić - ŠK "Plavsko jezero"

U kratkoj izjavi predsjednik opštine Plav Nihad Canović ističe: "Trudimo se da kroz podršku opštine Plav damo svoj maksimalni doprinos za kvalitetne i značajne programe koji sa kulturno-umjetničkog, turističkog, gastronomskog, privrednog aspekta i potencijala promovišu našu opštinu. Sada već XXIII Dani borovnice imaju svoju draž koju dijelimo sa svima našim građanima, dijasporom, brojnim turistima i gostima koji će siguran sam uživati u svim ljepotama ne samo grada Plava već i naših manifestacija.”


Velemajstor Luka Drašković