Saopštenje Stranke pravde i pomirenja povodom Rezolucije UN koja osuđuje napade na Časni Kur'an
SRAMAN POSTUPAK MVP CRNE GORE: PODRŽALI ISKAZIVANJE VJERSKE MRŽNJE PREMA MUSLIMANSKIM SVETINJAMA
Autor: B.net
Objavljeno: 13. Jul 2023. 18:07:50
Stranka pravde i pomirenja u Crnoj Gori pozdravlja odluku Vijeća UN-a za ljudska prava koje je danas usvojilo rezoluciju kojom se osuđuju spaljivanje Kur'ana i snažno osuđuje odluku Crne Gore i člana OHCHR-a delegiranog od stranke Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore da glasa protiv rezolucije kojom se osuđuje svako zagovaranje i iskazivanje vjerske mržnje. Smatramo da je ovakav stav našeg MVP-a duboko zabrinjavajući i nedopustiv.

Prijedlog Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, koji je usvojen nakon što je muslimanska sveta knjiga oskrnavljena u Švedskoj, predstavljao je važan korak ka promovisanju tolerancije, poštovanja i
suživota među različitim vjerskim zajednicama. Odluka Crne Gore da se usprotivi ovoj rezoluciji pokazuje nedostatak osnovnog razumijevanja zaštite ljudskih prava i nedostatak angažmana u promovisanju mira i harmonije među vjerskim grupama. Crna Gora, kao članica Ujedinjenih nacija, ima odgovornost i obavezu da podrži rezolucije koje promovišu ljudska prava i suzbijaju diskriminaciju i mržnju. Odluka da se usprotivi ovakvoj rezoluciji, koja ima za cilj zaštitu prava svih vjerskih zajednica i osiguravanje njihove sigurnosti, predstavlja odsustvo moralne odgovornosti i šalje pogrešnu poruku međunarodnoj zajednici.

Stranka pravde i pomirenja poziva Ministarstvo vanjskih poslova i premijera Crne Gore da hitno preispitaju svoj stav u vezi podrške ovoj rezoluciji i da se aktivnije uključe u borbu protiv svih oblika vjerske mržnje i diskriminacije. Stranka pravde i pomirenja ostaje posvećena promovisanju vrijednosti tolerancije, jednakosti i poštovanja među svim vjerskim zajednicama i poziva sve države da se pridruže toj borbi i kroz prihvatanne i primjenu ove rezolucije koja je danas usvojena od strane Vijeća UN-a za ljudska prava.