MAJKE SREBRENICE NAKON SASTANKA U UN-U POSJETILE BOŠNJAČKI ISLAMSKI KULTURNI CENTAR RICHMOND HILL -NEW YORK
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. Jun 2023. 18:06:04
Majke Srebrenice, Munira Subašić i Kada Hotić, a sa njima i Murat Tahirović i novinarka Ajša Hafizović Hadžimešić, nakon sastanka u Ujedinjenim nacijama sa generalnim sekretarom António Guterres, posjetili su Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill.

Subašić, Hotić i Muratović su upoznali prisutne o djelovima sastanka sa generalnim sekretarom, o presudama Haškog tribunala, kako će UN zaštiti presude jer se svakodnevno negira genocid i veličaju ratni zločini i zločinci? Pored ostaloga, nakon što Vijeće sigurnosti zbog ruskog veta nisu izglasali rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Generalna skupština to može uraditi i zahtjevaju da se izglasa. Ujedno, zahtjevaju da se u UN-u posveti spomen-soba za žrtve genocida u Srebrenici. Bilo je riječi da se osnuje fond za reparaciju.

Također su naglasili da ove godine 11. jula na kolektivnu dženazu žrtava genocida očekuju dolazak u Srebrenicu generalnog sekretara Antónia Guterresa.

Govorili su također o problemima sa kojima se susreću.

Sveukupno bio je veoma prijatan susret i ugodan razgovor Majki Srebrenice sa članovima odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, koji su iskazali veliku zahvalnost i podršku za njihovu veliku borbu za nevine žrtve genocida Srebrenice i Bosne.

Redovni sastanci u Ujedinjenim narodima delegacija iz BiH nastavlja danas i sutra.Foto: Bosnjaci.Net / Sandžak TV NY