PREMIJER KOSOVA KURTI: POLICIJA OMOGUĆILA GRADONAČELNICIMA DA RADE SVOJ POSAO
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 27. May 2023. 00:05:09
Premijer Kosova Albin Kurti se sastao sa komandantom KFOR-a, general-majorom Anđelom Ristućijem i tom prilikom ga obavijestio da su “gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima”, te da moraju da obavljaju svoje dužnosti i odgovornosti.

Sastanak je održan nakon što je policija Kosova pomogla novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti da uđu u zgrade općina u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Grupe lokalnog stanovništva u ovim opštinama sa srpskom većinom usprotivile su se njihovom odlasku u kancelarije koje su ranije koristili srpski zvaničnici.

"Kosovska policija je posvećena tome da omogući gradonačelnicima da budu na svojim radnim mjestima, odakle treba da služe svim građanima bez razlike i diskriminacije“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova, javlja RSE.

Gradonačelnici su dan ranije položili zakletvu u javnim objektima, poput škola, iz bezbjednosnih razloga budući da se u zgradama opštine nalaze Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Policija je ispalila suzavac i šok bombe kako bi rastjerala demonstrante, koji su gađali policiju kamenicama i zapalili nekoliko automobila.

Poteze kosovskih vlasti u opštinama na sjeveru osudio je američki državni sekretar Antony Blinken, koji je pozvao kosovskog premijera Kurtija da odmah prekine "nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU."

Poteze je osudila i Evropska unija iz koje su poručili da neće više prihvatati provokativne poteze.