Veliki uspjeh bosansko alpiniste
TOMISLAV CVITANUŠIĆ NA VRHU MOUNT EVERESTA PODIGAO ZASTAVU BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. May 2023. 18:05:26
Poznati bh. sportista, nekadašnji košarkaš KK Bosna Tomislav Cvitanušić, zatim prelazi na sportske discipline alpinizam i triatlon, koje ga vode na "vrhu" svijeta.

Tomislav Cvitanušić danas je podigao Zastavu Bosne i Hercegovine je na vrhu Mount Everesta!
Tominu poruku na socijalnim mrežama je prenio poznati bosanski alpinista Muhamed Gafić - Gafa:

- "U 08:21 ujutro po lokalnom vremenu pristupili na vrh. Upravo se vratili u C4. Spojil se na nove boce kisika. Za dva dana kada dođem u bazni sve vas zovem", napisao je Cvitanušić.


Gafić kao iskusni aplinista, detaljnije pojasnio:
- Čitavu noć se Tomo penjao. Jutro je bilo da se uvjeri da je na vrhu Everesta.
Koliko mu je bilo teško - zna samo on. Ušao je u "death zonu" l preživio i planina ga je nagradila. Dnevno svjetlo mu je trebalo da se vrati, jer je vrh pola puta, a silazak zna biti opasniji. Sad je u šatoru, na sigurnom, na 8000 m.
Sutra će se spuštati niz Lhotse-ovu stijenu na drugi visinski kamp - C2 na 6500 m., a prekosutra, po noći, jer mraz drži serake da se ne obruše na alpiniste, u Bazu. A tamo ima internet!, napisao je Gafa.

Prije polaska, Gafić je postirao na profilu da je Tomo krenuo na vrh! Evo Tomine poruke:
- „Noćas ćemo pokušati vrh. Vrijeme nije idealno, ali nećemo ga ni čekati. Sutra navečer se javim!“


Iskusni aplinista Gafić zatim pojašnjava vremenske prilike, uslove i poteškoće ka najvećem svjetskom vrhu i nazad:

- Trenutna temperatura na vrhu je oko -30°C, sa vjetrom od oko 15 km na sat, a na vrhu će rano ujutro, kad je očekivano vrijeme Tominog dolaska, biti ista brzina vjetra i najhladnije, i do -36°C. Za utjehu je da će ga već tad grijati sunce koje izlazi oko 5 sati.
Pred Tomom je južno sedlo široko oko 400 metara sa kojeg kreće uspon dugačak 2 kilometra a visok gotovo hiljadu metara do vrha. Biće mu teško i hladno jer su na sedlu prvi koraci i vjetar je najsnažniji.


To je ulazak u „death zone“, područje iznad 8000m koje je smrtonosno opasno.
Nakon toga slijedi južna stijena vrha Everesta, oštri greben iza Južnog vrha i Hillarijeva stepenica. Posljednjih petsto metara visine i gotovo kilometar smjeri za vrh je osigurano fiksnimm užadima, pa će mu biti lakše.
Tomo je zaštićen najboljom odjećom i obućom na svijetu, sa dodatnim kisikom koji mu snižava stvarnu visinu i „grije“ ga, psihom aironmena i alpinističkim znanjem Sarajevske škole alpinizma.
Tomo zna da će morati sačuvati snagu za povratak, sa vrha ili prije njega.
I zna da kad je na izmaku snaga, da je tek na pola puta koji stvarno može preći.
Ja vjerujem u njega!


Ko prati Tominu expediciju na Mt. Everest evo najsvježija info pa otvorite Gafic Muhamed Gafin post za vise info.
Iako nije najidealnije vrijeme krenuli su na zavrsni uspon💪💪🍀🍀!!!
Tomo ima veliku podršku u svima nama, vjerujemo u njega i njegove sherpase da ce uspjetu pristupiti vrhu. Ako je neko iz BiH trenutno spreman pa i fizički da izdrži ove blago rečeno extremne napore to je on. Pristup vrhu je prvi dio, medutim , povratak je drugo poluvrijeme i molim Boga da se oni bezbjedno vrate u BC.
Idemo Tomislav Cvitanušić šah!

Foto: Tomislav Cvitanušić