OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA RADA ISLAMSKOG PEDAGOŠKOG FAKULTETA U ZENICI
Autor: MINA
Objavljeno: 17. May 2023. 17:05:22
ZENICA, 17. MAJ 2023. (MINA) - Islamski pedagoški fakultet (IPF) Univerziteta u Zenici (UNZE) danas je Svečanom akademijom, održanom u novom amfiteatru Fakulteta, obilježio 30. godišnjicu rada.
Svečanosti su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajedncie (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, drugi zvaničnici Rijaseta Islamske zajednice, akademsko osoblje Fakulteta, akademski radnici Univerziteta u Zenici, direktori ustanova Islamske zajednice i dekani fakulteta Islamske zajednice, alumnisti i bivši uposlenici Fakulteta, glavni imami, studenti i drugi gosti.


„Osjećam zadovoljstvo i stanovit ponos današnjim obilježavanjem godišnjice Fakulteta. On je svojevrsni simbol kur'anske paradigme o zrnu koje se zasije, pa iz njega izraste stotinu zrna. Prije 30 godina posijano je ovo zrno, s dobrim nijetom i svijesti o potrebi jedne ovakve ustanove. Trideset godina kasnije imamo hiljade studenata i studentica koji su u njemu odgajani i obrazovani na načelima velike kulture islama i koji su se potom uključivali u društvene procese i davali svoj doprinos u odgajanju novih njegovih članova“ kazao je, između ostalog, u svom obraćanju prisutnim reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulemi je ovom prilikom uručena povelja za izuzetan doprinos razvoju Fakulteta i afirmaciju ugleda Fakulteta u zemlji i inostranstvu.


Prisutnima se obratio i dekan Fakulteta Muharem Adilović, koji je podsjetio na vrijeme pokretanja Fakulteta, 1993. godine, naglasivši da je tada, u novim okolnostima, prepoznata potreba za ovakvom vrstom odgojno-obrazovne ustanove.

„Fakultet je uvijek osluškivao potrebe građana. Sada imamo pet studijskih odsjeka koji su nastali kao izraz potrebe i izazova s kojima se naše društvo suočavalo“, kazao je on.
U okviru Fakulteta su aktivni Odsjek za islamsku vjeronauku, Odsjek za socijalnu pedagogiju, Odsjek za predškolski odgoj i obrazovanje, Odsjek za arapski jezik i književnost te Odsjek za inkluzivnu edukaciju.

„Ovo je jubilej vrijedan pažnje. Posebno je značajno što smo od ove godine u novoj zgradi potpuno prilagođenoj našem radu. U budućnosti očekujemo još bolji i kvalitetniji rad te uslove za bolji rad profesora i napredak studenata. Nadam se da smo u ovih trideset godina osvjetlali obraz i pokazali jednu novu dimenziju u visokoškolskom obrazovnom sistemu“, kazao je dekan.


Rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković istakao je da je godišnjica ovog fakulteta potvrda da su ljudi, koji su podnijeli inicijativu za osnivanje Fakulteta bili upravu. Podsjetio je da je i odluka da Fakultet postane punopravna članica UNZE poruka da i ovaj Fakultet treba da bude tretiran kao svaka visokoškolska ustanova.

U svome obraćanju je naglasio zasluge Islamske zajednice i reisul-uleme Kavazovića pri osiguranju sredstava za kupovinu nove zgrade Fakulteta. Uz to, naglasio je da velike zasluge pripadaju i dekanu Adiloviću.

„Univerzitet u Zenici je ponosan što se danas nalazimo u novoj zgradi IPF-a te na obilježavanje tridesete godišnjice njihovog uspješnog rada. Imaju maksimalnu podršku Univerziteta“, poručio je rektor Duraković.


Također, danas su uručene plakete za doprinos radu i afirmaciji Fakulteta te za naučna postignuća, a dobitnici su nekadašnji profesori Fakulteta dr. Nusret Isanović, hafiz dr. Halil Mehtić, dr. Ejub Dautović, potom bivši premijer ZDK-a Nedžad Polić. Posthumno je plaketa dodijeljena i Dželalu Imamoviću, nekadašnjem predsjedniku Sabora IZ u BiH.

Dodijeljene su i zahvalnice penzionisanim zaposlenicima na različitim radnim mjestima pri Fakultetu: Bilalu Hasanoviću, Muhamedu Ćemanu, Fikretu Baručiji, Aidi Baručiji, Derviši Ramić te posthumno Zurafeti Subašić.

Islamski pedagoška akademija, a kasnije fakultet, osnovana je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 28. augusta 1993. godine. Danas je punopravna članica Univerziteta i trenutno broji oko pet stotina studenata.