GORNJA TUZLA: OBILJEŽENA GODIŠNJICA SAMOSTALNOG ODREDA
Autor: B.net
Objavljeno: 17. May 2023. 14:05:57
Samostalni odred Gornja Tuzla danas je obilježio 31. godina od svog formiranja 1992. godine.

Tog datuma 1992. godine formiran je Samostalni odred Gornja Tuzla.U to vrijeme kada je Gornja Tuzla već bila okružena četničkim jedinicama i jedinicama JNA, Gornjotuzlacima je stigao ultimatum na predaju oružja. Kao nikada do tada probudio se prkos, inat i patriotizam ljudi ovog kraja.

Odred je nastao iz jedinica Ratne policijske stanice, pripadnika Lovačke organizacije, članova Patriotske lige, MOS-a te dobrovoljaca. Iako slabo naoružani, ovi najhrabriji sinovi stali su u odbranu svojih domova i porodica. Glavnina jedinica se organizuje na lokaciji Gudelj.

Organizovanjem Armije RBiH, Drugog korpusa, Samostalnom odredu Gornja Tuzla se pripaja četa Patriotske lige i tako dobija formaciju pod nazivom Prvi mehanizovani bataljon Gornja Tuzla.

Delegacija predstavnika udruženja i organizacija Gornje Tuzle obišla je mjesta pogibije prvog borca Gornje Tuzle Faika Mandžukića i spomen obilježje borcima u naselju Tetima, odala počast i položila cvijeće.

Položeno je cvijeće na spomen obilježje “Šehidska česma” koje je podignuto u čast 43 šehida i poginula borca iz Gornje Tuzle 1992.-1995., a zatim i na spomenik Ace Saračevića i boraca NOR-a 1941.-1945.godine.

Ovom vrlo važnom događaju za Gornjotuzlake prisustvovao je i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirević, koji je odao počast šehidima i poginulim borcima Gornje Tuzle, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, objavio je radioinat.ba.