USTAVNI SUD BIH O ZAHTJEVIMA KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 23. Mar 2023. 12:03:37
U Sarajevu danas počinje sjednica Ustavnog suda BiH.

Na sjednici će se razmatrati zahtjev Željka Komšića i Šefika Džaferovića o ustavnosti izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Sjednica počinje u 9:30 sati.

- Zahtjev Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu usaglašenosti s Ustavom Bosne i Hercegovine amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine br. CXI, CXII, CXX, CXXI i CXXVIII („Službeni glasnik FBiH“ broj 79/22) i čl. od 1. do 5. Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj 67/22), koje je nametnuo visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu odlukama br. 06/22 i 07/22 od 2. oktobra 2022. godine, i zahtjev za ocjenu usaglašenosti s Ustavom BiH amandmana od CX do CXXX i Izmjena Izbornog zakona – navodi se u najavi tačke.

Ustavni sud je ranije odbio privremene mjere zabrane provođenja odluke do donošenja konačnog stava, uz obrazloženje da one ne mogu prouzrokovati nenadoknadivu štetu.