MINHEN: HATMA DOVE 27 MEKTEBLIJA U DŽEMATU "HIDAJE"
Autor: Damir ef. Babajić
Objavljeno: 21. Mar 2023. 20:03:20
„Najbolji od vas je onaj koji naučiti učiti u Kur'anu, pa i druge tome podučava“.

U subotu, 18. marta 2023. godine u džematu Hidaje, Medžlis Islamske zajednice Bajern, upriličena je svečanost hatma dova za 27 polaznika mektebske nastave.

Svečanost je počela poslije podne-namaza a otvorio ju je imam i muallim dr. Damir ef. Babajić. Na početku on je prisutne je poselamio i upoznao sa programom.


Svečanost je održana uz prisustvo velikog broja džematlija. Na licima djece i roditelja, ali i svih prisutnih vidjela se radost zbog postignutog uspjeha i svi su željno iščekivali početak programa.
Nakon izvedenog programa, a izveli su ga svršenici hatme (njih 27 polaznika iz 3 grupe) učenjem Kur'ana i tekbira, te ilahija i kasida, prisutne imame, roditelje i rodbinu, džematlije i musafire poselamio je i vazu-nasihat održao imam džemata i muallim dr. Damir ef., muallim učenika koji su završili hatmu. On je čestitao roditeljima i učenicima koji su poklonili hatmu, kao i džematu, na današnjoj svečanosti na koju mogu biti svi ponosni, te istakao kako muallim uloži maksimalan trud da pripreme 27 učenika mekteba za prezentaciju svog znanja u učenju Kur'ana. Također, on je izrazio svoje zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih na ovoj svečanosti. U svom obraćanju istakao je važnost ovakvih i sličnih manifestacija, naglasio važnost uspostavljanju veze sa Allahom, važnost kontinuiranog učenja Kur'ana, druženja i življenja sa Kur'anom, njegove primjene u svakodnevnom životu, te o poštivanju roditelja.


Nakon vazu-nasihata uručene su diplome svršenicima hatmi, kao i prigodni pokloni. Svršenici hatmi su polaznici tri grupe mekteba Hidaje koje podučava dr. Damir ef. Diplome i prigodne poklone u ime džemata, roditelja, uručili su Alisa Hibić, predstavnik roditelja, predsjednik džemata Ahmet Ramić i koordinator RV Dženita Hadžić.

Nakon uručenih nagrada u ime roditelja svršenika hatmi prisutne je poselamila predstavnik roditelja Alisa Hibić, koja se zahvalila muallimu Damir-ef. na trudu i zalaganju na polju učenja Kur'ana, te pozvala predstavnike grupa, djecu, koji su mu uručili prigodne poklone u ime svršenika hatmi i roditelja.

Hatmenski ispit su položili: Husanović Ahmed, Dilaver Salem, Hodžić Malik, Pervan Vedad, Džaferović Hamza, Nuhić Davud, Glamočić Adam, Bajić Berina, Omerćehajić Amina, Mušanović Ismail, Baručić Anes, Baručić Haso, Baručić Nejla, Lekić Ajdin, Hamzagić Nejla, Hasanović Mahir, Hodžić Bilal, Mujakić Amin-Ben, Nesimović Amina, Hibić Amina, Mehmedagić Vedad, Taletović Harun, Bajramović Ajla, Karamujić Ajna, Hamzić Ahmed, Bećak Muhamed i Delić Ishak.

Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana i dovom, koje je proučio Abdulvehab-ef Vehabović.
Molimo Allaha da nagradi svršenike hatmi, njihove porodice, roditelje, sve one koji su doprinijeli da ova djeca ozvaniče svoj trud, a posebno muallima na nesebičnom trudu i zalaganju na polju učenja Kur'ana. Amin!