Izbori za predsjednika Crne
PREDSTAVLJANJE KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA CRNE GORE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 17. Mar 2023. 12:03:38
Izbori za predsjednika Crne Gore održaće se u nedjelju, 19.marta. U trci za šefa drave je sedam kandidata, a uglavnom je riječ o poznatim licima sa političke scene, sa izuzetkom influensera Jovana Radulovića, javlja Anadolija.

Kandidati poznati javnosti, aktuelni šef države Milo Đukanović, jedan od lidera DF-a Andrija Mandić i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković već su učestvovali u izbornoj trci, dok će se po prvi put kao kandidati za predsjednika okušati lider Demokrata Aleksa Bečić, lider Ujedinjene Goran Danilović, jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović i influenser Jovan Radulović.

Đukanović u trci za treći mandat

Đukanović u predsjedničku trku ulazi sa pozicije šefa države i lidera opozicione DPS, koja je izgubila vlast na izborima 2020. godine. Već dva mandata je bio na funkciji predsjednika Crne Gore, a čak šest puta je bio premijer Crne Gore.

Sa 29 godina je 1991. izabran prvi put za premijera, kada je njegov Savez komunista preimenovan u Demokratsku partiju socijalista.

Sa pozicije premijera predvodio je pokret za nezavisnost Crne Gore, koja je obnovljena 2006. Na istoj poziciji je bio 2010. kada je Crna Gora počela proces pridruživanja Evropskoj uniji i 2017. kad je ušla u NATO.

Mandić kandidat DF-a

U trku za predsjednika Crne Gore je i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić. Bio je kandidat za predsjednika 2008. godine. Njegov DF je godinama zastupao tri politička cilja - povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, izlazak Crne Gore iz NATO-a i ukidanje sankcija Rusiji koje je Crna Gora 2014. uvela slijedeći spoljnopolitički kurs Evropske unije.

Blizak je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a javno mu je za izbore pružio podršku predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Mandić je uz još jednog lidera DF Milana Kneževića, optužen u slučaju "državni udar", za pripremu nasilne promjene vlasti na dan izbora 2016. godine. U prvostepenom postupku su osuđeni na zatvorske kazne, koje je ukinuo Apelacioni sud i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Bečić i Milatović

Aleksa Bečić u izbornu trku ulazi kao lider Demokrata, jedne od partija pobjednica avgustovskih izbora 2020. godine, nakon kojih je izabran za šefa Skupštine, a smijenjen 16 mjeseci kasnije.

Bečić, iako mlad, već dugo je na političkoj sceni. Deceniju je bio član Socijalističke narodne partije, koju je napustio 2015. godine i osnovao Demokrate.

Jakov Milatović je jedan od lidera Pokreta Evropa sad, vanparlamentarne partije, koju je osnovao sa kolegom Milojkom Spajićem. Milatović i Spajić su bivši ministri u Vladi Zdravka Krivokapića. Milatović, koji je u toj Vladi pokrivao resor ekonomije, sa Spajićem je pokrenuo program poreskih reformi "Evropa sad", po kome je kasnije nazvana partija.

Tim programom su povećali plate, minimalnu sa 222 na 450, a prosječnu sa 530 na 670 eura. Ti potezi su im donijeli popularnost kod građana, dok su ekonomisti upozoravali da taj program nanosi štetu državnoj kasi i potencijalno Crnu Goru vodi u "grčki scenario".

Vuksanović-Stanković jedina žena u izbornoj trci

Poslanica SDP-a Draginja Vukasnović Stanković, jedina je žena u izbornoj trci za šefa države. Već je bila kandidat svoje partije na izborima 2018. Godine, kada je u prvom krugu osvojila oko osam odsto glasova. Poznata je kao jedna od najaktivnijih psolanica u parlamentu. Bila je predsjednica svoje partije.

Goran Danilović, kandidat za šefa države je lider Ujedinjene Crne Gore. Riječ je o partiji koja okuplja pretežno prosrpski orjentisane građane. Dugogodišnji je poslanik u Skupštini Crne Gore.

Influenser Jovan Radulović, poznat je javnosti kao neko ko putem društvenih mreža emituje šaljive klipove. Kandidovala ga je grupa građana, a za veoma kratak rok je sakupio potpise za kandidaturu.