Hutba sa mnibera Gazi Husrev begove džamije: Hatib hafiz Amir-ef. Mahić, Glavni imam Medžlisa IZ Kozarac
BUDIMO DRUŠTVO ISKRENIH, DOPRINOSIMO BOLJITKU I SLOZI
Autor: Preporod.info
Objavljeno: 10. Mar 2023. 16:03:41
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amir-ef. Mahić danas je bio hatib u sarajevskoj Ferhadiji, odakle je poslao značajne poruke muslimanima, istaknuvši kako mubarek mjesec ramazan, koji je od Allaha, dž.š., vjernicima blagodat, trebamo što bolje iskoristiti.

Ukazao je na važnost uloge porodice, koja je kako kaže, za svakog vjernika najveći oslonac.

Neizmjerno je bitno, naglasio je, i da povedemo računa o svom okruženju, te da budemo od onih koji će ga činiti što boljim.

- Oko nas se nalaze ovakvi ili onakvi ljudi, pojedinci, poslovni partneri, kolege, naša porodica. Na neke stvari mi ne žemo da utičemo, ali svako od nas može da utiče na to da ono okruženje koje bira bude plodotvorno za njega, a da na polahko svoja leđa okreće onom okruženju koje ga ne podstiče da takavi budemo, - poručio je efenedija Mahić.

Potom je naglasio da je upravo cilj ramazana i ramazanskog posta da budemo bogobojazni.

- To je osnova našeg bitisanja kao vjernika na ovom svijetu, da postanemo što bogobojazniji, što svijesniji Allaha, dž.š.,i da to pokažemo i dokažemo našim postupcima. Porodica je nukleus jednoga društva, ona je osnova, od nje sve kreće. Znate moje okolnosti ovih dana, kad imate porodicu zdravu, temeljitu na koju možete da se oslonite onda mnoge stvari možete drugačije da podnesete. Kada to nemate, onda teže neke stvari možete u svom životu da realizujete. A onaj ko, uprkos takvim okolnosti bude ustrajan, za njega je nagrada veća, - kazao je efendija Mahić.

Istakao je da, osim porodice, vjernik treba čuvati dobrog i iskrenog prijatelja, a da one koji nas odvraćaju od Allaha, dž.š., i vjere uzimamo sa rezervom, te da "će nam tako biti lakše i na dunjaluku i ahiretu".

- Ambijent možete imati, a da ga ne možete birati. Zna to biti kolektiv u kojem radite ili nekakvo drugo okruženje, takvo je kakvo je. Dok ste u tom okruženju koje nije baš najbolje, ako je tako, još ustrajniji budite, Allah će vašu ustrajnost i vaše djelo daleko više vrednovati. S druge strane, ako ikako možete onda kreirajte taj ambijent da bude bolji. Molim Allaha da nam podari da budemo društvo iskrenih, da svi zajedno jedni prema drugima što iskreniji budemo, doprinosimo boljitku i slozi i onome što će nam pomoći da i ova naša domovina Bosna i Hercegovina i ovaj naš bošnjački muslimanski narod i sve ono što je za boljitak nas i naših porodica i naše i sadašnjosti i budućnosti Uzvišeni Allah da bude onako kako će dobro biti. S druge strane da Allah obesnaži i nas same i sve naše prijatelje i neprijatelje koji bilo kakvim postupcima žele nanijeti bilo kakvu štetu nečemu prethodno spomenutom, - poručio je, između ostalog, efendija Mahić.