SPORT U RALJAMA MITA I KORUPCIJE
Autor: Sead Zubanović
Objavljeno: 23. Feb 2023. 15:02:46
Općepoznata je činjenica da su, zbog korupcije i mita, kroz historiju propale mnoge civilizacije. Ova neizlječiva bolest društvenih zajednica, koju je moguće samo staviti pod kontrolu, jer je rezultat neugasive ljudske pohlepe, nagriza sve stubove ljudskog prosperiteta. Poslije razaranja politike i ekonomije, ona ruši sve pred sobom. Bez izuzetka. Nepobitna je činjenica da bez poštivanja moralnih normi, koje korupcija potkopava i eliminiše, čovjek prestaje biti čovjekom. Iz tog razloga, u svim zemljama svijeta i postoje zakoni kojima se ova pošast pokušava suzbiti i svesti na najmanju moguću mjeru.

O načinima kako se kod nas ovo oboljenje ugradilo u sport današnjice, veoma se malo ili nikako javno ne govori. Koristeći činjenicu da u našoj državi, Bosni i Hercegovini, još uvijek ne postoji krovni zakon o sportu kojim bi se regulisalo i pravo vlasništva nad sportskim udruženjima te se tako preduprijedile moguće finansijske mahinacije, korupcija se u njima udomaćila. Niko nije stimulisan da prepozna i radi na afirmaciji talentovanih pojedinaca kao što je slučaj u našem okruženju. Iz tog razloga gube se desetine i desetine miliona eura zarade. Naši najtalentovaniji mladi ljudi, kojih hvala Bogu zaista ima, doslovno bježeći odlaze u svijet dok su još, plastično govoreći, poput neobrađene sirovine, u ogromnom broju slučajeva za smiješna obeštećenja. Da krenemo redom.

U fizičkom razvoju i psihičkom sazrijevanju mladog čovjeka, sport zaista ima veoma važnu ulogu. Naporni treninzi, takmičenja, pobjede i porazi, formiraju ličnost zdravog pojedinca koji prihvata timski rad i zna uvažavati autoritet trenera i podrediti se interesu kolektiva. Uredan život bez opijata i poroka, luka je spasa mladima današnjice. Normalno je da svaki pojedinac nema iste sposobnosti i da je kroz vrijeme neminovna selekcija i klasifikacija u kvalitetu. U ogromnoj većini slučajeva svaki pojedinac postane svjestan mjesta koje mu pripada u toj sredini. Zdrava i poštena konkurencija dodatna su motivacija za još veći rad. Ali. . . Sva ova odricanja, znoj i suze, često puta bivaju obezvrijeđeni odlukama potkupljenih sudija. Izmišljeni prekršaji, kazneni udarci, isključenja iz igre, poništeni pogotci. . . Nije važno koji je sport u pitanju, nogomet, košarka, odbojka, rukomet ili hokej. Sve češće su rezultati ispisani odnosom brojeva na semaforima direktni učinak podmićenih sudaca i grozan primjer mladim ljudima da pošten rad i dostignuti kvalitet nije siguran put do uspjeha!

Kažu da su roditelji najveći lažovi! Njihova bolesna ljubav je veoma bitan put ulaska korupcije i mita u sport. U nastojanju da udovolje svojoj djeci, a često i u želji da kroz njih realizuju svoje neostvarene sportske snove, podmićuju uposlenike u klubovima koji će za uzvrat omogućiti favorizovanje njihove djece, pravom na ne pripadajuće im mjesto u ekipi. Javna je tajna da se u tom cilju daje se veliki novac, poklanjaju automobili, plaćaju ljetovanja. Tim ljudima nije bitno što na takav način čine veliku nepravdu drugoj, a nesvjesno i svojoj djeci. Njihova će prihvatiti korupciju kao normalan način ostvarivanja životnih snova, a tuđa će biti bolno uskraćena za mjesto koje su pošteno zaslužila. Nedavno je, kod učlanjenja u jedan odbojkaški klub, ovlašteno službeno lice usmeno informisalo oca, uz obaviještenje o iznosu potrebnog novca za mjesečnu članarinu, kolika je cijena da njegova kćerka igra za prvi tim i koji je iznos potrebno, ispod stola, dati za njen nastup u reprezentaciji! Vjerovatno da i za te mutne radnje postoje neki pravilnici i cjenovnici. Korupcija ide ukorak sa vremenom, a sistem ne!

Treba li reči koliko je mladih ljudi zbog te očigledne nepravde razočarano napustilo sport? Ko će biti odgovoran za njihovu iskrivljenu sliku svijeta i budući pogrešan način vrednovanja ljudi? Koliko je takvih otišlo iz domovine? Nema načina da se izračuna gubitak zajednice zbog te činjenice! Poltrone koji su većinski zauzeli stolice raznoraznih sportskih saveza to ne interesuje. Njihovi primanja nisu ovisna o učinku, nego o navodnoj sposobnosti da se ugrade u ogroman sistem laži, prevare, mita i korupcije.