BERLINSKI IZDAVAČ „EPUBLI“ OBJAVIO ROMAN
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. Feb 2023. 23:02:22
Roman Faruka Međedovića "DER LETZTE SCHREI SATANS" vrhunac žanra Urban Fantasy u njemačkoj literaturi
- Glavni protagonist romana je naše gore list, sandžački Harry Potter. -

Prije par dana je u izdanju popularnog izdavača EPUBLI iz Berlina svjetlost dana ugledao roman Faruka Međedovića pod naslovom "DER LETZTE SCHREI SATANS" u prijevodu na bosanskom "Posljednji krik sotone" - koji po riječima Jessice Pinkus, jedne od najeminentnijih njemačkih lingvistkinja sa Univerziteta Bremen, a koja je i lektorka Međedovićevog romana, predstavlja vrhunac žanra Urbane Fantazije kao jedne od najmodernijh podvrsta fantastične književnosti. Jessica Pinkus osim što je bila lektorka romana i ujedno pisala njegov predgovor je konstatovala da poslije Joanne K. Rowling- autorice čuvenih romana o "Harry Potter" niko nije uspio kao Međedović, da napravi fascinantnu kombinaciju elemenata klasične fantazije sa okruženjem koje se uglavnom nalazi u velikom gradu ili metropoli.

Većina romana urbane fantastike dešava se u velikom gradu ili metropoli kao što su Pariz, Rim ili Moskva. I dok je Joanne K. Rowling - Harry Potter, radnju romana smjestila u Londonu, Međedović je u središtu fikcije svojeg romana izabrao grad Bremen u kojem on živi i u kojem se radnja romana i odvija. Urbano okruženje grad Bremen je inspirativno djelovalo na pisca Međedovića te mu pomoglo da stvori okvir za priču romana a istovremeno je važan i dio radnje.

Autor romana Faruk Međedović

Priča romana i tekako ima vezu sa stvarnošću ali istovremeno sadrži elemente fantazije. Izvanredna je kombinacija fantasije i znanstvene fantastike. U svijetu koji je pred kolapsom ili se već srušio, junaci priče romana četiri studenta umjetničke akademije u Bremenu moraju spriječiti apokalipsu ili pronaći put kroz opasni postapokaliptični svijet. Radnja romana se ne odvija u izmišljenom svijetu, već u stvarnom svijetu - sa magičnim elementima koji su često skriveni u njemu. Naime radi se o svojevrsnoj varijanti fantazije koja se odvija u našoj stvarnosti, u kojoj magija prodire - a da se to ne smatra nekompatibilnim.

Opis romana bi se mogao sažeti u par rečenica bez unaprijed otkrivanja najbitnijih i najuzbudljivijih detalja, koje prepuštam užitku čitatelja: Mala Peruanka prati svoju majku na putovanju tamo gdje je nekada bio prvotni raj u Andima. Poslijee nekoliko godina njena joj majka pripovijeda o božanskim vizijama, ulaska u raj i konačnog uništenja zla tokom ovog putovanja. Nešto poslije deset godina četiri Studenta umjetničke akademije stoje na centralnom trgu ispred evangelističke Katedrale u Bremenu, dok se iznenada počinje okupljati masa svijeta sastavljena od svih ovosvjetskih kultura i nacija koji će biti očevidci nadnaravnih čuda koja će izvesti ova četiri studenta. Ko su zapravo ova četiri mlada bića? Šta ih je zapravo dovelo u Bremenu? Šta zapravo spaja njihova čuda sa vizijama jedne jednostavne žene iz Anda prapostojbine Inka?

Klaus Solinger, najpoznatiji njemački literarni agent, koji je književnu kritiku izučavao na prestižnim američkim koledžima, nakon što je prelistao Manuskript romana "DER LETZTE SCHREI SATANS"prije nego što je izašao iz štampe je rekao da se radi o najneobičnijem književnom djelu u savremenoj njemačkoj literaturi.

Za mart i april je najavljeno par promocija romana "DER LETZTE SCHREI SATANS"
Roman je dostupan kod njegovog izdavača EPUBLI iz Berlina kao i brojnim knjižarama širom Njemačke a može se poručiti i preko Amazona.

Link pod kojim se može poručiti roman:

epubli.com

epubli.com

lehmanns.de

amazon.de

booklooker.de

A HREF="https://www.abebooks.de/servlet/SearchResults?kn=978-3-7575-1548-5&sts=t&cm_sp=SearchF-_-topnav-_-Results" target=_blank> abebooks.de