Saopćenje Stranke demokratske akcije
DODIK PREKO SERVILNOG KONAKOVIĆA PONIZIO DRŽAVU I NJENE INSTITUCIJE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. Feb 2023. 12:02:18
Uključivanje entiteta u vođenje vanjske politike na način na koji je to sastankom u Banjoj Luci sa predsjednikom entita RS Miloradom Dodikom učinio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, djelovanje je izvan Ustava i zakona, navode iz SDA.

Dodaju da je vanjska politika isključiva ustavna nadležnost države Bosne i Hercegovine i entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakve ovlasti u tom pogledu.

- Omogućavanjem predsjedniku jednog bh. entiteta da mimo Ustava i zakona učestvuje ne samo u kreiranju vanjske politike, nego i u kadroviranju u Ministarstvu vanjskih poslova, Konaković je ponizio državne institucije, a posebno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Pri tome je olako prešao preko činjenice da je riječ o entitetskom čelniku koji je odlikovao Putina, organizovao neustavnu milititarističku paradu zajedno za ruskim paravojnim organizacijama, i koji svakodnevno nasrće na državu Bosnu i Hercegovinu, kaži iz SDA.

- Iako je Konaković imao namjeru da sastanak u javnosti predstavi kao susret dva stranačka predsjednika, Dodik je jasno stavio do znanja da je riječ o sastanku predsjednik entiteta RS sa ministrom vanjskih poslova. Tome svjedoče njegove izjave, mjesto održavanja sastanka i sam protokol. Dakle, nije to bio sastanak dva stranačka čelnika, već susret kojim je Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu i njene institucije, saopćeno je iz SDA.