FARUK HADŽIBEGIĆ NOVI SELEKTOR FUDBALSKE REPREZENTACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 04. Jan 2023. 14:01:59
Faruk Hadžibegić (65) novi je selektor fudbalske ”A” reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Bosanskohercegovački trener, posljednjih decenija sa stalnom adresom prebivališta u Francuskoj, na klupi popularno zvanih ”zmajeva” naslijedio je Bugarina Ivayla Peteva, kojem su članovi IO N/FS BiH odbili produžiti ugovor i pored toga što je sa nacionalnim timom BiH prošle godine izborio plasman u elitnu UEFA Ligu nacija ”A”.

Hadžibegiću će ovo biti drugi mandat na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine. Selektor svoje zemlje bio je od 11. marta do 9. oktobra 1999. godine. U sedam utakmica sa Bosnom i Hercegovinom tada je zabilježio dva trijumfa, isto toliko remija i tri poraza, uz gol razliku 9:9.

Nekada proslavljen fudbaler Sarajeva i reprezentacije bivše SFR Jugoslavije u dugogodišnjoj trenerskoj karijeri, između ostalog, bio je šef stručnog štaba Sochauxa, Troyesa, Dijona, Valenciennesa (Francuska), Real Betisa (Španija), Gaziantepspora, Diyarbakirspora, Denizlispora (Turkiye).

Bio je i selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore od 25. jula 2019. do 28. decembra 2020. godine te napravio uspjeh ostvarivši sa državnim timom ove zemlje plasman u UEFA Ligu nacija ”B”.