KURTĆEHAJIĆ: SCHMIDT MORA PRIMIJENITI ODREDBE O DODATNIM NADLEŽNOSTIMA
Autor: Hayat
Objavljeno: 22. Dec 2022. 14:12:12
U emisiji ‘Sedam plus’, Hayat TV razgovarali smo sa akademikom Suadom Kurtćehajićem, predsjednikom Bosanske akademije nauka i umjetnosti Kulin ban.

Govorilo se o Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji je potpisan na današnji dan u Parizu 1995. godine. Kurtćehajić govori da je jedino dobro što je Dejton donio Bosni i Hercegovini zapravo mir.

Ono što je moglo da se uradi jeste da se iskoristi trenutna pozicija. Kada su počeli NATO udari počele su da se vraćaju naše teritorije. Kada je došlo do Dejtona moglo se dugoročno sagledati koji će problem nastati sa instaliranjem entiteta RS. Srebrenica je razlog zašto se nije mogao potpisati međunarodni ugovor tog tipa. Desila se situacija da je napravljena velika nepravda. To je da je tvorevina koja je odgovorna za strašne zločine bude nagrađena izgrađivanjem entiteta. BiH se nalazi u velikom problemu upravo zbog toga što je to na taj način urađeno, – kazao je Kurtćehajić.

Kurtćehajić se osvrnuo i na to da li postoji mogućnost da se poništi Dejton. Kaže da je za poništavanje Dejtona potrebno da međunarodni sud verifikuje. Da bi došlo de verifikacije, potrebno je uputiti zahtjev koji šalje Predsjedništvo.

Jedan od razloga je taj da je Miloševićev potpis je nelegitiman. Član 51 govori ako su predstavnici države pod pritiskom onda je dokument nepriznat. Najveći razlog je nastao 2007. godine, kada je najveći sud rekao da je VRS izvršila genocid u i oko Srebrenice. To su oružane formacije faktičke tvorevine RS. Faktička tvorevina je odgovorna za sve zločine koji su počinjeni u njeno ime.

Akademik govori da Cvijanovićeva, kao ni Dodik neće prihvatiti da se to uradi. Smatra da bilo ko, ko bude u opoziciji treba da pokrene process savjetodavnog mišljenja.


Potrebno je da se pravilno formulira taj zahtjev. Velika vjerovatnoća je da bi savjetodavno mišljenje bilo pozitivno. Svima bi bilo jasno da postoji tvorevina koja ne može da postoji jer je odgovorna za genocid. Stvoren je entitet u kojem još uvijek misao vode ljudi koji su nekad htjeli da to bude razbijanje Bosne i Hercegovine. Neprekidno se želi reći, ono što uče u Banjoj Luci, da je Bosna i Hercegovina unija. BiH nije unija, da jeste ona bi prestala postojati, – istakao je Kurtćehajić.

Bosna i Hercegovina je entitete stvorila tek u Dejtonu. Kurtćehajić govori da probosanske snage dopuštaju da im se puštaju neustavni termini.

Religija je nesto što se može promijeniti. Ovo što radi Dodik je omalovažavanje. Moramo dopustiti ljudima da ih označavamo kako oni žele. Političari vrlo malo čitaju. Moraju da uče od intelektualaca koji znaju. Ima odredba da entiteti moraju da se pridržavaju Ustava i odluka institucija BiH. Ova odluka govori da je država BiH nadređena entitetima. Odredba o dodatnim nadležnostima je samo djelimično iskorišćena. Postoji dio koji se djelimično izvršio. Entiteti su se u mnogo čemu dogovorili, ali to nije izvršeno. Molim sve vrhunske pravnike da dobro obrate pažnju na ove dijelove odredbe. Aneksom 10, članom 5, visoki predstavnik je određen kao konačni tumač. Visoki predstavnik može da procijeni sam šta je potrebno Bosni i Hercegovini. Može policiju, obrazovanje, nauku, kulturu i sport i mnoge druge stavke da prenese na BiH. On to nikad neće uraditi sam, – istakao je za kraj emisije Suad Kurtćehajić.