U Tirani danas Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana
OSMANI U TIRANI: OBAVIJESTIĆU LIDERE EU-A DA ĆE KOSOVO PODNIJETI ZAHTJEV ZA ČLANSTVO DO KRAJA GODINE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 06. Dec 2022. 13:12:05
Pred početak Samita EU - Zapadni Balkan u Tirani, predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će obavestiti lidere Evropske unije (EU) da će njena zemlja podneti zahtev za članstvo u EU-u do kraja godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na Samitu u glavnom gradu Albanije, Osmani je pred novinarima ocenila Samit kao veoma važnu obavezu i EU-a i Zapadnog Balkana.

Kosovska predsednica je kazala da je ona lider najproevropskije zemlje koja postoji.

„Pokazali smo svoju posvećenost EU-u i vrednostima EU-a u svakoj akciji koju preduzimamo u tom pravcu. Pogotovo kada je reč o stopostotnoj usklađenosti sa EU-om u svakoj spoljnopolitičkoj i bezbednosnoj odluci, kao i sankcijama Rusiji, prilagođavanju, odbijanju svakog lošeg uticaja faktora poput Rusije i Kine“, kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, Evropska unija bi u vezi s liberalizacijom viza za građane Kosova trebala da pređe sa reči na dela.


U Tirani danas Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana

U glavnom gradu Albanije, Tirani, u utorak se održava Samit lidera Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana, a riječ je o dosad prvom sastanku na vrhu koji se održava u nekoj od zemalja pomenutog regiona, javlja Anadolu Agency (AA).
Pored najvišnih zvaničnika EU-a, na skupu će učestvovati i lideri 27 zemalja članica i država regiona.
Samitom će predstavati predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel, a sastanku prisustvovuje i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
U glavni grad Albanije dolaze 44 delegacije, brojni lideri EU-a, među kojima francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.
"Sastanak na vrhu prilika je da se ponovo potvrdi ključna važnost strateškog partnerstva između EU-a i Zapadnog Balkana, regije koja ima jasnu perspektivu prema EU-u", saopšteno je iz EU-a.
Glavne teme samita biće zajedničko rješavanje posljedica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog angažmana, jačanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na vanjsko uplitanje, kao i suočavanje s izazovima koje predstavljaju migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.
"Čelnici će raspravljati o saradnji s obzirom na zajedničke izazove koji proizlaze iz ruske agresije na Ukrajinu. Konkretnije će razmotriti kako postupati u odnosu na njene negativne učinke na energetsku sigurnost i sigurnost opskrbe hranom na Zapadnom Balkanu", najavljeno je iz Brisela.
Prema zvaničnoj agendi samita, u utorak prijepodne predviđeno je potpisivanje sporazuma EU-a i zemalja Zapadnog Balkana o smanjenju cijena roaminga, nakon čega će biti održane plenarne sesije.
Na kraju je predviđena zajednička konferencija za medije, na kojoj će govoriti Michel, Von der Leyen i albanski premejer Edi Rama.
Učesnici samita trebali bi usvojiti deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana i ubrzanje tog procesa.
Sastanak na vrhu održava se u okviru provedbe Strateškog programa Evropskog Vijeća za period 2019 - 2024.


„Kao što znate, danas ću pred svim liderima EU-a objaviti da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine i naravno da se nadamo punoj podršci članica EU-a“, rekla je kosovska predsednica.

Na pitanje novinara da li će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da li ima napretka u dijalogu Srbija - Kosovo, Osmani je odgovorila da ovaj Samit nije mesto za dijalog ili pregovore Kosova i Srbije i da je to poseban proces, uz posredovanje EU-a.

“To je proces zasnovan na međusobnom priznavanju i istovremeno verujemo da Kosovo mora da zadrži svoj teritorijalni integritet, suverenitet, unitarni karakter i ustavni sistem", rekla je Osmani.

Podsećajući da su Albanija i Severna Makedonija počele pregovore sa EU-om, Osmani je rekla da će danas pozvati lidere EU-a da glasaju za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Istakla je da bi to bio korak napred ako bi se Zapadnom Balkanu dao jasan signal o važnosti pridržavanja vrednosti EU-a, dodajući da zemlje koje su uz Ukrajinu i one koje su na strani Rusije ne treba da budu tretirane na isti način.


Potpisana Deklaracija o smanjenju rominga između EU i Zapadnog Balkana

(Patria) - Mobilni operateri iz zemalja Zapadnog Balkana i lideri Evropske unije (EU) potpisali su danas u Tirani Deklaraciju o romingu, koja će omogućiti smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana.
Potpisivanju su prisustvovali premijeri i predsjednici zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici EU, kao i Vijeće za regionalnu saradnju, koji je koordinirao proces.
Deklaracija je potpisana uoči početka današnjeg samita EU - Zapadni Balkan, u Tirani.
Deklaracija bi se trebala početi primjenjivati od oktobra naredne godine.