O KONKURSU ZA NAGRADU “ISNAM TALJIĆ“
Autor: Akademik dr. Ferid Muhić
Objavljeno: 04. Dec 2022. 03:12:51
Kada je Izdavačka kuća “Behar Publishing“ odlučila da organizuje redovni dvogodišnji literarni konkurs za najbolju priču i pjesmu na bosanskom jeziku, tematski fokusiran na najaktuelnije aspekte života bošnjačkog naroda, napravila je pun pogodak u afirmaciji bosanskog jezika, bošnjačke književnosti, kulture, tradicije i duhovnosti. Odlukom da prva nagrada ovog Konkursa nosi naziv “Isnam Taljić“, ova mlada, izuzetno agilna a sad i renomirana izdavačka kuća, sa inter-kontinentalnom reputacijom, potvrdila je da odlično razumije savremenu bošnjačku književnost i duhovne ideale bošnjačkog naroda koje je posebno markantno afirmisao svojim djelom upravo Isnam Taljić.

Svojim izuzetno bogatim i raznovrsnim književnim opusom Isnam Taljić se uvrstio vodeće pisce na bosanskom jeziku, dok su ga njegova posvećenost temama iz prošlosti i sadašnjosti bošnjačkog naroda, njihovo duboko razumijevanje i transponiranje u vrhunska književna djela, suvereno ustoličili na sam vrh savremene bošnjaćke književnosti.

Prozni opus Isnama Taljića, objavljen u rasponu od 25 godina (1985-2011), obuhvata preko dvadeset djela od čega osam romana, nekoliko novela i desetak knjiga pripovjedaka. Svi njegovi romani doživjeli su više izdanja. Kultni “Roman o Srebrenici“ do sada je imao sedam izdanja na bosanskom jeziku, kao i nekoliko izdanja u prevodu na engleski i turski jezik. Do sada su djela Isnama Taljića objavljena u prevodu na arapski, turski, perzijski, slovenski, hrvatski, makedonski, madžarski i engleski i jezik
Isnam Taljić je otišao, ali nas nije napustio. Ni svoju Bosnu, ni nas svoje Bošnjake, nije ostavio praznih ruku! Uvakufio nam je svoja književna djela, tu veliku hediju Bosni i Bošnjacima! A velika je i obilata, raskošna i dragocjena je hedija Isnama Taljića, toliko velika da se nikada neće moći poharčiti. Uvijek će biti neophodna i dragocjena svaka njegova riječ, od svakog njegovog djela će biti hasne svim Bošnjacima, sada i ubuduće. Divna je ova Isnamova hedija, raskošno je i dragocjeno sve ono što je on napisao, nepresušna je ta moćna književna rijeka koja je iz Isnama Taljića izvirala, naša žedna polja napajala, kao što je i Isnam Taljić bio veliki čovjek i veliki pisac, književnik najvećeg formata. Time što je uvakufio i svoje djelo i sebe kao čovjeka, na amanet Bošnjacima i Bosni, onakav kakav je bio za života – plemenit, odmjeren i mudar - uvijek će ostati ne samo u srcima prijatelja i svih koji su ga poznavali, nego koče postati drag i blizak svakome ko pročita njegove knjige.
Imajući ovo u vidu, ističemo još jednom da je Izdavačka kuća “Behar Publishing“, ovim redovnim godišnjim literarnim konkursom izabrala najbolji način da književni potencijal i interes Bošnjaka cijelog svijeta usmjeri duhovnom avenijom afirmacije Bosne i historijskog kontuniteta bosanskog jezika i bošnjačkog naroda, kojom je hodio i koju je slijedio Isnam Taljić, i ustanovila nagradu koja nosi njegovo ime.

U subotu, 3, decembra ove godine, u Bošnjačkom institutu Fondacije Adil Zulfikarpašić u Sarajevu uručene su i nagrade „Isnam Taljić“ za 2022. Velike čestitke svim dobitnicima nagrada.