IZETBEGOVIĆ O FORMIRANJU VLASTI U BIH: NIJE MUDRO POPUSTITI ŽELJAMA STRANACA RADI KOMADIĆA VLASTI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 25. Nov 2022. 13:11:34
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentarisao je danas u Sarajevu pregovore o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini navodeći da je SDA pobjednička stranka i da nije mudro, odgovorno i pravično izbacivati bazičnu patriotsku stranku iz vlasti u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

"Vidjet ćemo kako će se sve to završiti. SDA je pobjednička stranka. Pogledajte sve liste, državnog i federalnog parlamenta, kantonalnih skupština. SDA je prva. Nije mudro, odgovorno nije uredu i pravično izbacivati bazičnu patriotsku stranku iz vlasti u Bosni i Hercegovini. To će sigurno imati svoje posljedice", naglasio je Izetbegović.

Kako je kazao, nije riječ o izbacivanju SDA, već o izbacivanju volje patriotskog jezgra u BiH koje SDA predstavlja.

"Svega onoga što je SDA radila i što je radila u ove 32 godine za ovu državu. Nije mudro popustiti željama nekih stranaca, koji žele da vladaju Bosnom i Hercegovinom, zarad komadića vlasti koja će biti teška u sljedeće četiri godine. Nikome ne bih preporučio da takvu stvar radi. Uostalom, vidjet ćemo da li će to uspjeti dogovoriti. Ovo trčkaranje za HDZ-om, nuđenje u odnosu na Dodika, vrijeđa one koji su četiri godine kritikovali SDA što je bila u toj koaliciji koja je neizbježna. Ljudi koji su glasali za 'osmorku' nisu očekivali takve stvari od njih", rekao je Izetbegović.

Dotakao se najave evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija koji je kazao da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status do kraja godine.

"To je mali ali simboličan korak za Bosnu i Hercegovinu koji budi novu nadu, ulijeva novi entuzijazam. Međutim, nažalost, mi nismo ispunili sve ono što smo trebali, a što je ustvari sadržaj. Nama su potrebne reforme i promjene u Bosni i Hercegovini. Dobro je imati taj korak, odavno je on najavljen i čekali su da se završe izbori. Vjerujem da ćemo dobiti kandidatski status", dodao je Izetbegović.