Sutra počinje Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru
INFANTINO ODGOVORIO EVROPLJANIMA: ZA ONO ŠTO SMO URADILI TREBALI BISMO SE IZVINJAVATI NAREDNIH 3.000 GODINA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 19. Nov 2022. 12:11:27
Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino u subotu je uzvratio evropskim kritičarima Katara, domaćina Svjetskog prvenstva, i ukazao na moralne dvostruke standarde na svom kontinentu, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Čuli smo puno, puno lekcija od nekih Evropljana i zapadnog svijeta. Mislim da bismo se za ono što smo mi Evropljani radili zadnjih 3.000 godina trebali izvinjavati narednih 3.000 godina. Tek tad bismo mogli početi dijeliti moralne lekcije ljudima", rekao je Infantino.

Rekao je da su Katar i glavni grad Doha spremni biti domaćini "najboljeg Svjetskog prvenstva ikada".

"Ovo je jednostrana moralna lekcija koja je zapravo licemjerna. Pitam se zašto niko ne uočava napredak koji je ovdje napravljen od 2016. godine. Kritičarima nije lagano prihvatiti odluku koja je donesena prije 12 godina. Katar je spreman, biće to najbolji Mundijal ikad", rekao je Infantino i dodao:

"Danas se osjećam Kataraninom. Danas se osjećam Arapinom. Danas se osjećam kao Afrikanac. Danas se osjećam kao gej. Danas se osjećam kao invalid. Danas se osjećam kao radnik migrant", rekao je Italijan, dodajući kako se tako osjeća jer zna šta znači biti diskriminisan kao stranac u drugoj zemlji.

Rekao je da su evropske nacije sada zatvorile svoje granice za imigrante koji su željeli tamo raditi, dok je Katar ponudio mogućnosti radnicima iz Indije, Bangladeša i drugih zemalja jugoistočne Azije putem legalnih kanala.

"Ono što je stavljeno na sto u proteklih nekoliko mjeseci je nešto sasvim nevjerovatno", rekao je čelnik FIFA-e odgovarajući na kritike zapadnih medija na račun Katara.

INFOGRAFIKA - Sutra počinje Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru


U nedjelju, 20. novembra, počinje Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, a prvi meč igraju domaćin Katar i Ekvador u grupi ”A”, javlja Anadolu Agency (AA).

Utakmicu kojom se otvara Mundijal sudit će 46-godišnji italijanski sudija Daniele Orsato. Meč na stadionu Al Bayt, kapaciteta 60.000 mjesta, na programu je u 17 sati.
Ukupno 32 reprezentacije takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu.Svjetsko prvenstvo u Kataru održavat će se od 20. novembra do 18. decembra.

Francuska brani naslov prvaka svijeta.