PRIJEDLOG DA AKADEMICI FILIPOVIĆ I ZUKORLIĆ DOBIJU ULICE U SARAJEVU
Autor: B.net
Objavljeno: 28. Oct 2022. 17:10:48
Odbornik Općinskog vijeća sarajevske općine Centar, Dženan Mulić, uputio je inicijativu da dvije ulice u ovoj općini dobiju naziv po akademiku Muhamedu Filipoviću i akademiku Muameru Zukorliću.

Mulić je na sjednici u obrazloženju naveo da su Filipović i Zukorlić ostavili „neizbrisiv trag u političkoj i duhovnoj obnovi, kao i u promociji Bosne i Hercegovine u kulturi, historiji i umjetnosti“.

Mulić je kazao da je akademik prof. dr. Muhamed Filipović kao „doajen filozofije i historije, mislilac, pisac i esejista najznačajnija ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji naroda Bosne i Hercegovine i bosanskog duha koji bdi nad domovinom“, objavio je portal Klix.

Dao je, dodao je, izuzetan doprinos u promociji Bosne i Hercegovine u nauci, kulturi i umjetnosti.

Za Zukorlića je rekao da je akademik i profesor, teolog i političar, osoba velike energije i hrabrosti, nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Dodao je da je jedan od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU), te da je bio kandidat za reisu-l-ulemu IZ u BiH 2019..

Mulić je naveo da je Zukorlić BiH smatrao svojom maticom, a Sarajevo duhovnim centrom muslimana na Balkanu.

Podsjećamo da je u januaru 2021. vijećnica Općine Stari Grad Almedina Zukorlić-Pašalić uputila inicijativu da jedna od ulica u ovoj sarajevskoj općini dobije ime po rahmetli akademiku Muhamedu Filipoviću. U međuvremenu, 6. novembra 2021., ovaj svijet je iznenada napustio akademik Muamer Zukorlić, tako da je opravdana inicijativa općinskog vijećnika koji je predložio da dvije ulice u Sarajevu dobiju imena ova dva bošnjačka velikana koji su ostavili neizbrisiv trag u naučnom radu i djelovanju za dobrobit Bosne i Hercegovine i glavnog grada Sarajeva.