Otvoreno pismo Christianu Schmidtu
DR. CERIĆ: HERR SCHMIDT, TAKVA RASISTIČKA I DISKRIMINATORSKA ODLUKA NIJE MOGLA PROĆI NI U APARTHEJDSKOJ JUŽNOJ AFRICI
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 16. Oct 2022. 12:10:36
Herr Christian Schmidt,
Nama, Bošnjacima/Bosancima, preživjelim srpskog genocida i hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), ostalo je samo da vam pišemo žalopojna pisma o našem stanju i našem strahu od vaših odluka, odluka koje otvoreno podržavaju srpski iredentizam i hrvatski aparthejd.

Znam, naše žalopojke vas ne dotiču, kao što vas (Europu) nisu doticali ni naši jauci, ni naše suze, ni naša krv od genocida i UZP-a dok ste gledali granatiranje Sarajeva 1425 dana i noći - četiri proljeća, četiri ljeta, četiri jeseni i četiri zime bez vode, struje i grijanja.

Herr Christian Schmidt,
Svi ste priznali (confessed), Europa i svijet, da snosite krivicu za srpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i za hrvatski udruženi zločinački poduhvat u takozvanoj Herceg-Bosni.

I…, šta mi Bošnjaci/Bosanci imamo od vašeg licemjernog priznanja?

Imamo nastavak vaše dvolične politike prema Bosni tako što dopuštate, rekao bih, povlađujete srpskoj antibosanskoj politici iz Beograda i hrvatskoj antibosanskoj politici iz Zagreba da u miru dovrše Tuđman-Miloševićev dogovor iz Karađorđeva o podjeli Bosne tako što će jedna trećina Bošnjaka biti ubijena, jedna trećina bit će protjerana, a jedna trećina bit će pokrštena.

Ovo nije naša bošnjačka ni fobija ni ksenofobija, već je to bila i ostala realna opcija hrvatsko-srpskog dogovora, opcija koja je zabilježena u stenogramima srpsko-hrvatskih pregovora o podjeli Bosni u vrijeme dvojake agresije na Bosnu 1992-1995.

Tada ste nam vi (Europa i svijet) nametnuli embargo na legitimnu odbrano naše bosanske zemlje, naše bosanske hiže i naših bosanskih života, kako biste nas testirali koliko i dokada možemo izdržati, a sada nam namećete embargo na suverenu i integralnu bosansku državu, namećete nam embargo na normalno i civilizirano bosansko društvo na principu građanske demokracije, gdje vlada pravilo o vrijednosti pojedinca, tj., o vrijednosti „jedan čovjek, jedan glas“, a ne na vašem principu, kojim ste baš na dan izbora obesmislili opće izbore u Bosni svojom odlukom u maniru austrougarskog monarha Franje Josip nakon Berlinskog kongresa na način da je vrijednost jednog Hrvata u Bosni jednaka vrijednosti četiri Bošnjaka te da je vrijednost jednog Srbina jednaka vrijednosti deset Bošnjak.

Herr Christian Schmidt,
Takva rasistička i diskriminatorska odluka nije mogla proći ni u aparthejdskoj Južnoj Africi!

Nemojte nas, molim vas, „ubjeđivati“ da je vaša odluka „dobrobit“ za sve bosanske građane jer nas ne možete "uvjeriti" u vašu dobru namjeru dok s predrasudom o nama Bošnjacima radite u korist antibosanske srpske politike dirigirane iz Beograda i antibosanske hrvatske politike dirigirane iz Zagreba.

To je tako očito i slijepcu u Bosni, a kamoli nama, koji nismo ni slijepi ni blečci da ne bismo vidjeli i shvatili da nam radite o glavi.

No, ima nešto, Herr Christian Schmidt, što me najviše brine, a to je što se kod nekih Bošnjaka, intelektualaca i političara, javlja antieuropski ili antizapadni sentiment zbog vaše odluke o potvrđivanu iredentizma i aparthejda u Bosni.


Schmidtove bh. jednačine iz OHR kuhinje.
Neka nas dragi Bog sačuva od ovog spasitelja!
(Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Možda je to i bila vaša namjera da navučete Bošnjake/ Bosance na antizapadnu retoriku kako biste imali alibi da očistite bosanske heretike - muslimane iz Eorope.

Recite nam ako jest ili nije tako, Herr Christian Schmidt!

Nisu Bošnjaci nasjedali na tu zamku antizapadne retorike ni kada im je bilo najteže u vrijeme opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici, ali vaša posljednja sramna odluka o omalovažavanju Bošnjaka/Bosanaca prevršila je svaku mjeru jer su Bošnjaci svjesni da se ovdje radi o europskoj i svjetskoj antibosanskoj uroti, koja tukne na predrasudu o muslimanima, predrasudu koju širi hrvatska i srpska politika.

Herr Christian Schmidt,
Žao mi je što se ni vi nećete proslaviti u Bosnu, kao što se nisu proslavili ni mnogi prije vas koji su dolazili u Bosnu sa sumnjivim namjerama i odlazili iz nje posramljeni i zaboravljeni.

Ne bih tražio da povučete vašu diskriminirajuću odluku jer znam da vi to nećete učiniti zato što imate apsolutne obaveze prema Hrvatima i djelomične simpatije prema Srbima.

Ne mrzite vi ni Bošnjake/Bosance, ali im ne poštujete osnovna ljudska pravo, od kojih je najvažnije pravo na život, pravo na vjeru, pravo na slobodu, pravo na imetak i pravo na čast.

Pa ipak, savjetovao bih mojim Bošnjacima/ Bosancima ma gdje bili da se sustegnu od antieuropske i antizapadne retorike!

Unatoč svemu, moramo vjerovati da u Europi, posebnu u Americi, ima dobrih i objektivnih ljudi i organizacija, koje su spremne da nam se pridruže u našoj bosanskoj pravednoj borbi protiv srpskog iredentizma i hrvatskog aparthejda u Bosni.

Bosna nije i nikad neće biti kao što je okupirana Palestina!

Bosna je uvijek bila i uvijek će biti svoja na svome – slobodan i prkosna od sna!

Allahu Svemogući, čuvaj nam Bosnu, Bošnjake/Bosance u njoj i sve ljude dobre volje koji Bosnu vole! Amin!

Herr Christian Schmidt,
Lijepi vam bosanski pozdrav – selam, neka je mir vama s nama!

Mustafa Cerić
Bosanski reisu-l-ulema (1993-2012)