ZBOG STAVOVA PREMA BOSNI I HERCEGOVINI, GRADSKO VIJEĆE PROGLASIT ĆE ZORANA MILANOVIĆA NEPOŽELJNOM OSOBOM U SARAJEVU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. Oct 2022. 21:10:08
Gradsko vijeće Grada Sarajeva na zakazanoj 19. sjednici koja će se održati u Vijećnici, u srijedu 05.10.2022. godine u 10.00 sati, pored predviđenih 17 tačaka dnevnog reda, najavljeno je da će u prvoj tački razmatrati Prijedlog Deklaracije o osudi stavova Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini.

U deklaraciji Gradskog vijeća Grada Sarajeva ističu, većinu izjava g. Zorana Milanovića, a koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, smatraju nedobronamjernim i štetnim pod odnose dvije prijateljske države.

Ponašanje g. Milanovića nije državničko niti primjerno predsjedniku jedne europske države.
Izražavamo poštovanje prema časnoj i odgovornoj funkciji predsjednika Republike Hrvatske, ali ne možemo to poštovanje izjaviti prema g. Milanoviću radi njegovih uvredljivih i nediplomatskih izjava prema Bosni i Hercegovini.

Izjave g. Milanovića neće ništa dobro donijeti ni Hrvatskoj, a ni Bosni i Hercegovini, niti na bilo koji način doprinose reginalnoj stabilnosti.

Zato pozivamo G. Milanovića da primjeni svoje uvredljivo ponašanje prema Bosni i Hercegovini.
Do tada neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, jer neće biti poželjan.

Nadamo se da će se g. Milanović sabrati i promijeniti svoje mišljenje. Do tada niko od zvaničnih organa Grada Sarajeva neće biti njegov domaćin u bilo kojoj od protokolarnih, pa ni drugih aktivnoisti, a što je inače uobičajna prakasa prilikom posjeta šefiva država i drugih visokih zvanica iz EU i svijeta.

O ovom stavu Gradskog vijeća Grada Sarajeva bit će obaviješteni državni organi Bosne i Hercegovine kao i Ambasada Republike Hrvatske u Sarajevu.

Naglašavamo da će građanke i građani Republike Hgrvatske uvijek biti rado viđeni i dobrodošli gosti u Sarajevu, kao i do sada., piše u prijedlogu deklaracije.