LETI PATKA, LETI GUSKA, OVA ZEMLJA BIT ĆE BOSANSKA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 24. Sep 2022. 14:09:22
Dragi moji Bošnjaci,

Priznajmo, trebalo nam je sto godina da nam se u svijest utisne ovaj domoljubivi slogan: Leti patka, leti guska, ova zemlja bit će bosanska.

Priznajmo i to da nam je od Berlinskog kongresa (1878) bio košmar u glavi od turkofilije, srbofilije, hrvatofilije i najzad od jogoslafilije.

Raspad iluzije o jugoslafiliji vratio nam je pouzdanje u bosnafiliju. Platili smo visoku cijenu, ali nije bilo drugoga puta do tog plemenitog povijesnog cilja:

1) Bosna je postala međunarodno priznata nezavisna država-nacija, nacija-država, u kojoj su Bošnjaci, po prvi puta, javno upisali svoje autohtono ime „Bošnjak“, svoj „bosanski jezik“ i svoju vjeru „islam“ ili neku drugu!

2) Bosna je zaimala svoju bosansku vojsku, koja se uspješno nosila sa pet agresorskih vojski, koje su joj htjele oduzeti pravo na državni suverenitet i teritorijalni integritet!

3) Bosna je postala svjetski simbol otpora protiv silovanja žena i genocida nad nedužnim civilima!

4) Bosna je zaimala svoj vlastiti nacionalni i državni identitet na način svog vlastitog povijesnog i kulturnog pamćenja, kojeg je pod pritiskom srpskih i hrvatskih pretenzija duboko skrivala u svom bosanskom duhu, duši, srcu i umu!

5) Došao je kraj krađi bosanske povijesti, kulture, sadašnjosti i budućnosti. Ovaj postignuti cilj je od prevelike važnosti da bi se prepustio slučaju!

6) Ako Bosna ima svoj „mit“, kao što ga imaju se nacije i kultura, onda je to „mit“ o nepobjedivosti bosanskog duha!

7) Bosna je zemlja Bošnjaka/Bosanaca i ostalih koji ju prihvaćaju kao svoj dom/hižu, kao svoju domovinu, kao svoju državu i kao svoju bosansku zakletvu časti i slobode sve dok ih od Bosne smrt ne rastavi!

8) Bosna je amanet nikom više nego bosanskim autohtonim sinovima i kćerima, koje su dostojne njene časti, slobode i ljepote!

9) I kao što se ne može zamisliti post-ratna Engleska bez povijesnog lika i djela Vinstona Čerčila, kao ni Francuska bez lika i djela Šarl de Gola, tako isto ni post-genocidna Bosna se ne može zamisliti bez lika i djela Alije Izetbegovića.

Obratite pažnju, moji Bošnjaci ma gdje bili, napad na Aliju nije ništa drugo, već napad na simbol bosanske časti i slobode.
Zato, u pamet, dragi moji, sljedeći izbori nisu izbori za više ili manje vlasti za jednu ili drugu stranku, već su sljedeći izbori za heftu dana (2. oktobra) za više ili manje bosanske časti i slobode.


10) I kao što se ne može zamisliti da Englezi izdaju Čerčila, a Francuzi de Gola, tako se ne može zamisliti da Bošnjaci/Bosanci izdaju Aliju!

Ovo nije retorička zamka, već istinska spoznaja da je Alija simbol moderne bosanske časti i slobode, za koju su bosanski sinovi i kćeri dali svoje živote pa Bošnjaci/Bosanca sad serbes mogu uzviknuti: Leti patka, leti guska, ova zemlja bit će bosanska!

Obratite pažnju, moji Bošnjaci ma gdje bili, napad na Aliju nije ništa drugo, već napad na simbol bosanske časti i slobode.

Zato, u pamet, dragi moji, sljedeći izbori nisu izbori za više ili manje vlasti za jednu ili drugu stranku, već su sljedeći izbori za heftu dana (2. oktobra) za više ili manje bosanske časti i slobode.

Sljedeći izbori su:
- za više ili manje bosanskog priznanja i poštovanja u svijetu;
- za više ili manje sile i otpora bosanske vojske u obrani bosanske nacije i države;
- za više ili manje simbola otpora protiv genocida ne samo u Bosni, već u cijelom svijetu;
- za više ili manje vlastitog bosanskog nacionalnog, kulturnog i državnog identiteta;
- za više ili manje krađe bosanske povijesti, kulture, sadašnjosti i budućnosti;
- za više ili manje nepobjedivog bosanskog duha;
- za više ili manje bosanske hiže, domovine i države;
- za više ili manje bosanske časti i slobode;
- za više ili manje svijesti o povijesnom liku i djelu bosanskih šehida i gazija na čelu sa Alijom Izetbegovićem;
- za više ili manje izdaje bosanske časti i slobode.

Neka nam je Allah Svevišnji svjedok da smo rekli i učinili sve što smo mogli da se u Bosni Njegovo ime hvali i veliča, da se u Bosni čuje ezan i uči salavat na Pejgambera Muhammeda Aljehisselm do Sudnjega dana, kao i da se poštuju svi Allahovi vjerovjesnici od Adema, Nuha, Musaa i Isaa, Alejhisselam! Amin!