DUNOVIĆ: ZAHVALNI SMO ZASTUPNICIMA IZ NJEMAČKE NA PODRŠCI, JURATOVIĆ STAO NA STRANU DISKRIMINACIJE I HDZ-A
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. Jul 2022. 22:07:06
Potpredsjednik Demokratske fronte Milan Dunović oglasio se povodom otvorne podrške člana Bundestaga Josipa Juratovića nametanju diskriminirajućih odredbi u Izborni zakon BiH, i kritika koje je uputio na račun njemačkih političara koji se protive uvođenju etničke diskriminacije.

Gospodine Juratoviću, većina građana u Bosni i Hercegovini, pa čak i vaše partijske kolege, zgrožene su upravo vašom podrškom namjeri za upostavljanjem aparthejda, putem jačanja i produbljivanja etničke diskriminacije po željama HDZ-a, što svakako ne priliči jednom socijaldemokrati za kakvog se u rijetkim trenucima kada se ne konsultuje sa Željanom Zovko oko miješanja Hrvatske u izbore u BiH, predstavljate.

Kolegama koje kritikujete, samo zbog toga što su digle glas protiv nametanja aparthejda, Michaelu Rothu, Michaelu Brandtu, Jasmini Hostert, Boris Mijatoviću, Adisu Ahmetoviću, Violi von Cramon, ali i Christianu Schwarz-Schillingu, ovim putem želimo iskazati najdublju zahvalnost. Oni za razliku od vas jasno vide da napredak Bosne i Hercegovine ne može biti ostvaren ozakonjenjem etničkih podjela i uređenjem društva i države na plemenskom nivou. Na žalost, vi ste se u presudnim trenucima pokazali kao politička ličnost koja ne staje na stranu demokratskih i evropskih principa nego na stranu politika i ideologija koje su putem zločina izgradile svoju poziciju. Međutim, posebno nas raduje činjenica da vaše kolege nisu odstupile od osnovnih demokratskih principa i poštivanja ljudskih prava. Građani Bosne i Hercegovine neće zaboraviti njihov glas i podršku, kao što budite sigurni neće zaboraviti ni vaša podmetanja.