Akademik dr. Suad Kurtćehajić o diskriminatorskoj politici Hrvatske prema Bošnjacima
CHRISTIAN SCHMIDT PODLEGAO OFANZIVI HRVATSKE OFICIJELNE POLITIKE
Autor: Akademik dr. Suad Kurtćehajić
Objavljeno: 22. Jul 2022. 04:07:29
Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić osvrnuo se na aktuelne događaje u vezi sa nametanjem izmjena Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika Christiana Schmidta:

AKADEMIK DR. SUAD KURTĆEHAJIĆ: Hrvati su u Bosni i Hercegovini treći narod po brojnosti iza Bošnjaka i Srba, a Bošnjaci su u Hrvatskoj treći narod po brojnosti iza Hrvata i Srba.

Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju stotinu puta veća prava nego Bošnjaci u Hrvatskoj.

Istina Hrvati su u Bosni i Hercegovini ravnopravan narod (ali ne i konstitutivan kako OHR u svom neslužbenom prevodu Ustava BiH sa engleskog jezika pogrešno prevodi riječ constituent koji znači dio cjeline i taj pogrešan prevod je nametnuo Ustavnom sudu BiH).

S druge strane Bošnjaci su u Hrvatskoj manjina kao i svi drugi osim Hrvata (napominjem da su Srbi do dolaska Tuđmana i HDZ-a i promjene Ustava Republike Hrvatske bili ravnopravan narod u Hrvatskoj).
Svjedoci smo ogromnog pritiska i ofanzive Hrvatske oficijelne politike prema Visokom predstavniku Christianu Schmidtu da nametne izmjene Izbornog zakona kojim bi se udovoljilo željama HDZ u Bosni i Hercegovini, a kojim bi se Bosna i Hercegovina umjesto da ide u pravcu građanskog još više okrenula jačanju etničkog, čime bi se produbila ionako postojeća diskriminacija koju je Sud za ljudska prava u Strazburu svojim presudama nastojao da ublaži i eliminira. I umjesto da se Visoki predstavnik založi za implementaciju već donesenih presuda Suda u Strazburu u slučajevima Sejdić - Finci (koja od 2009. godine čeka na implementaciju), Ilijas Pilav, Aida Zornić i Svetozar Pudarić, on je podlegao pritisku da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu legitimno zastupljeni iako ta zastupljenost ne postoji kao ustavna kategorija.

U isto vrijeme su Bošnjaci u Hrvatskoj ozbiljno diskriminisani a to se može lako vidjeti kada se kompariraju činjenice.

Hrvati su u Bosni i Hercegovini treći narod po brojnosti iza Bošnjaka i Srba, a Bošnjaci su u Hrvatskoj treći narod po brojnosti iza Hrvata i Srba.

Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju stotinu puta veća prava nego Bošnjaci u Hrvatskoj.

Istina Hrvati su u Bosni i Hercegovini ravnopravan narod (ali ne i konstitutivan kako OHR u svom neslužbenom prevodu Ustava BiH sa engleskog jezika pogrešno prevodi riječ constituent koji znači dio cjeline i taj pogrešan prevod je nametnuo Ustavnom sudu BiH).

S druge strane Bošnjaci su u Hrvatskoj manjina kao i svi drugi osim Hrvata (napominjem da su Srbi do dolaska Tuđmana i HDZ-a i promjene Ustava Republike Hrvatske bili ravnopravan narod u Hrvatskoj).

To potvrđuje da Hrvatska ima diskriminatorski odnosi prema bošnjačkom narodu u Hrvatskoj.
U Saboru Republike Hrvatske se bira 151 zastupnik u 12 izbornih jedinica.
U 10 izbornih jedinica na koliko je podijeljen teritorij RH bira se po 14 zastupnika, ukupno 140.
Jedanaesta izborna jedinica su Hrvati izvan Republike Hrvatske i oni biraju 3 zastupnika (uglavnom u BiH).
Dvanaesta izborna jedinica su nacionalne manjine u RH i one biraju ukupno 8 zastupnika, i to :

srpska ------------------------------------------3 zastupnika
talijanska-------------------------------------- 1 zastupnik
mađarska-----------------------------------------1 zastupnik
češka i slovačka --------------------------------1 zastupnik
albanska, bošnjačka, slovenačka,
crnogorska i makedonska manjina -----------------1 zastupnik
austrijska, bugarska, njemačka, poljska,
romska, rumunjska, rusinska, ruska,
turska, ukrajinska, vlaška i židovska------------1 zastupnik

U K U P N O----------------------------------140+3+8 = 151 zastupnik

Prema popisu stanovništva 2011. godine Republika Hrvatska je imala ukupno 4.284.889 stanovnika

Hrvati ---------------------------------3.874.321
Srbi-------------------------------------186.633
Bošnjaci ---------------------------------31.479
Talijani----------------------------------17.807
Albanci-----------------------------------17.513
Romi--------------------------------------16.975
Mađari------------------------------------14.048
Slovenci----------------------------------10.517

Iz ovoga se može vidjeti da iako su Bošnjaci drugi po brojnosti kao nacionalna manjina odmah iza Srba oni nemaju vlastitog zastupnika u Saboru Hrvatske koji broji 151 zastupnika već zajedno sa Slovencima, Crnogorcima, Albancima i Makedoncima imaju jednog zastupnika. Trenutno je to pripadnik albanske manjine.

U isto vrijeme nacionalne manjine koje su manje brojne od bošnjačke poput talijanske, mađarske, češke i slovačke imaju vlastitog zastupnika.

Pošto se u Hrvatskoj domovinski rat smatra najznačajnijim događajem u modernoj povijesti Hrvatske potrebno je napomenuti da su od oko 15.000 žrtava u domovinskom ratu, oko 1100 bili Bošnjaci, što u relativnom omjeru znači da su na 1000 stanovnika bošnjačke žrtve bile višestruko veće nego one od Hrvata. Samo ako se to uzme u obzir kao i činjenica da su Bošnjaci druga manjina u Hrvatskoj zaslužili su da im se prizna posebno mjesto u Ustavu Hrvatske ali umjesto toga Bošnjaci u Saboru koji ima 151 zastupnika nemaju niti jednog svog predstavnika. U isto vrijeme oficijelna politika Hrvatske podriva Bosnu i Hercegovinu sa pričom o ugroženosti Hrvata.

Najbolje je o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini rekao bivši a sada počasni Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić, da ni u jednoj zemlji u svijetu Hrvati, ako izuzmemo Hrvatsku, nemaju veća prava nego u Bosni i Hercegovini.