MICHIGAN ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. Jul 2022. 15:07:33
ICC Behar bio domaćin obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: Posebno odavanje počasti guvernera Michigana i predstavljanje knjige o genocidu

ICC Behar je 11. jula 2022. godine bio domaćin povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici. Sudionici su bili imam Edip Makić, dr. Mirsad Krijestorac, profesor na Florida International University i Broward Collegeu, gosp. Robert McNeil, autor knjige Grave Faces: A Forensic Technician's Story of Gathering Evidence of Genocide in Bosnia, gradonačelnik Grada Kentwood, gosp. Stephen Kepley, g. Philip Skaggs, kandidat za Zastupnički dom u državi Michigan, te dr. Haris Alibašić, profesor na Univerzitetu West Florida.

Na događaju je gosp. Skaggs pročitao Posebnu počast koju su izdali guverner i potguverner države Michigan. Gosp. Skaggs je koordinirao tekst Posebne POČASTI s dr. Alibašićem, koji je u prošlosti radio na sličnim rezolucijama i proglasima u državi Michigan. Potpuni primjerak teksta Posebne POČASTI dostupan je u nastavku.

SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI

NEKA SE ZNA,
da s dubokim poštovanjem prema zajednici i njenim ljudima odajemo počast životima izgubljenim tijekom genocida u Srebrenici. Na ovaj dan, 11. jula 2022. godine, obilježavamo 27. godišnjicu genocida u Srebrenici i prisjećamo se tragičnih stradanja bošnjačkog naroda od 1992. do 1995. godine. Dok bošnjačka zajednica u Michiganu obilježava ovaj dan, odajemo osjećaje tuge i sjećanja.

Od 1992. do 1995. godine više od 100.000 civila stradalo je kao posljedica politike etničkog čišćenja i agresije u Bosni i Hercegovini. Tijekom onoga što je postalo poznato kao genocid u Srebrenici, srpske snage počinile su nasilje u Srebrenici i cijeloj Bosni. Dana 11. Jula 1995. godine po prijekom postupku pogubljeno je 8.372 nedužna bošnjačka civila, a preko 30.000 ih je protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu u Europi nakon Holokausta. Dana 11. jula 2022., na godišnjicu ovog tragičnog događaja, podižemo svijest o stradanju koje se dogodilo na današnji dan prije 27 godina i odajemo počast svima čiji su životi bili pogođeni.

OD POSEBNE POČASTI, stoga je ovaj dokument potpisan i posvećen Bošnjačkoj zajednici u Mičigenu na Dan sjećanja na Srebrenicu. Iskoristimo sjećanje na one koji su izgubili živote tijekom genocida u Srebrenici da radimo na promicanju mira među svim narodima u Michiganu i širom svijeta.

Garlin Gilchrist II, Zmajenik Governera and Gretchen Whitmer, Guverner
Stotinu i prvo zakonodavno tijelo u Lansingu, 11. jula 2022.

Nakon čitanja počasti program je nastavljen i u svojoj video prezentaciji, autor McNeil je govorio o svojoj knjizi Grave Faces i svojim iskustvima kao forenzički tehničar, prikupljajući dokaze o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu u Bosni i na Kosovu, od 1996. do 2002. godine, tijekom najopsežnijeg međunarodnog forenzičkog istraživanja u historiji Ujedinjenih Nacija. 'Grave Faces' je jedinstven po tome što je prva knjiga koju je napisao forenični tehničar uključen u tu istragu. Knjiga je njegov pokušaj da se suprotstavi negiranju genocida pokazujući koliko je temeljna i detaljna bila istraga koju su vodili stručnjaci iz 32 zemlje koji su pružili naučne dokaze da sud dva puta donese presudu o genocidu u Srebrenici i drugim zločinima protiv čovječnosti. U njoj autor postavlja univerzalna pitanja čovječanstva o dobru i zlu, pokušavajući razumjeti razmjeru okrutnosti i varvarizma počinjenim nad toliko nedužnih civila, muškaraca, žena i djece u agresorskom ratu na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.


Knjiga se može kupiti na Behar Publishing web stranici.

Dr. Alibašić je pohvalio rad Behar Publishinga i ICC Behara na tome da se sjećanja i historija genocida u Bosni i Hercegovini zabilježe za buduće generacije. Izvještavanje o istorijskim činjenicama o genocidu posebno je važno u kontekstu stalnog poricanja genocida i holokausta u današnje vrijeme, jer se posljednja faza genocida često pojačava putem društvenih mreža.

Dr. Krijestorac je govorio o važnosti genocida u Srebrenici iz pravne i političke perspective, kao i o historijskom značaju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i sudskoj presudi za genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici. Dr Krijestorac je naglasio da su legitimitet tog suda i njegovih presuda priznale sve članice Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući Kinu, Rusiju, SAD i druge, što se nikada do tad nije dogodilo još od Drugog svjetskog rata i teško da će se skoro opet moći desiti u svijetlu nove geopolitičke situacije.

Gradonačelnik Kepley je izrazio saosjećanje sa žrtvama genocida i njihovim porodicama. Gradonačelnik je govorio i o bošnjačkoj zajednici u gradu i o brojnim doprinosima koje Bošnjaci daju u svim zajednicama u kojima sada žive. Gradnonačelniku su uručene knjige izdavačke kuće Behar Publishing, kao poklon za kabinet gradonačelnika.

Kao član lokalne zajednice, obratila se i Nihada Rahmić, koja je preživjela genocid u Srebrenici, I ona je ukratko je govorila o svom iskustvu desetogodišnjeg djeteta koje je sa majkom i sestrom proživjelo pakao srpskih napada i ubistava u Srebrenici, i ubijanje bliskih članove porodice. Ona je izrazila zahvalnost za sve programe komemoracije poput oovog održanog u ICC Beharu. Izrazila je nadu da nikada nećemo zaboraviti one koji su izgubili živote u genocidu.

Za kraj programa, imam Makić je proučio molitve i dove za trajni mir u regionu, i pravdu za sve žrtve genocida u Srebrenici.