Tribina Naroda i Pravde
HANOVER: SISTEMSKA BRIGA O DIJASPORI OBAVEZA JE DOMOVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. Jul 2022. 15:07:31
Tribina Naroda i Pravde pod nazivom „Institucionalno jačanje veza između domovine i dijaspore“ održana je u petak u Hanoveru u Njemačkoj.

Značajan broj bosanskohercegovačkih državljana danas živi i radi izvan naše domovine a institucionalno jačanje veza između domovine i dijaspore važan je zadatak vremena u kojem živimo, poručeno je sa tribine Naroda i Pravde koja je držana u Hanoveru. Prisutnima su se u Hanoveru obratili Azhar Sejarić, predsjednik Mladih NiP-a, Edita Turković, vijećnica u Općinskom vijeću Ilidža, Kemal Ademović, zamjenik predsjednika NiP-a i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.
Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je da je ovo prva tribina Naroda i Pravde van domovine. Tribina je prilika, kazao je Konaković, da se susretne sa bosanskohercegovačkim državljanima, čuju savjete, kritike, ali i ideje kako povezati dijasporu i domovinu.

Konaković: Bosna i Hercegovina je trajna a loše politike su prolazne

„Večeras vam nećemo reći glasajte za našeg kandidata, za ovog ili onog, ali ću vas pozvati da se registrujete i glasate na predstojećim izborima za bilo koga za koga znate da su pošteni i kvalitetni. Veze između dijaspore su pokidane i za to uvijek krivim politiku a ne ljude koji su bili prinuđeni otići iz svoje domovine. Uzmite primjer Prijedora koji ima ogromnu dijasporu, ali nažalost vrlo mali broj ljudi se registruje, izlazi na izbore, a broj Prijedorčana u dijaspori je toliki da bi mogli izabrati probosanskog gradonačelnika. Jasno je da je politika odgovorno za manjak interesa, ali ovdje želim reći da je Bosna i Hercegovina trajna a loše politike su prolazne i molim vas da ne zanemarite domovinu zbog loših politika. Pred nama su važni izbori, mi u bosanskohercegovačkom entitetu imamo 11 kancelarija, tamo smo druga stranka po snazi među našim ljudima, ali smo odustali od lične izborne liste kako ne bismo usitnili biračko tijelo. Time smo pokazali da nam je država ispred interesa stranke i to je jedna poruka koja pokazuju našu misiju koju želimo jasno predstaviti i ovdje – država je iznad stranke, tako mora biti. Mi želim graditi institucije čiji će zadatak biti da se sistematski bave važnim pitanjima, u Kantonu Sarajevo imat ćemo Ured za dijasporu i to će biti prva institucija u državi BiH koja će se biti na usluzi dijaspori“, kazao je Konaković.

Ademović: Mi smo u svojim programskim dokumentima jasno kazali da želimo jačati vezu sa dijasporom, sa mladima koji su treća generacija

Kemal Ademović, zamjenik predsjednika Naroda i Pravde u svom je obraćanju kazao kako je u Hanoveru sa ciljem da se što bolje upozna sa bosanskohercegovačkim državljanima koji žive u ovom dijelu Evrope.

„Jednu državu, pored teritorija, čini i narod. Narod je srce države, a to se srce prepolovilo, polovina naroda živi van BiH. Naš dolazak vama ovdje je iz želje da se to srce spoji. Nismo dolazili prije jer smo ranije mogli donijeti samo priču, a naša dijaspora se priča naslušala. Željeli smo nešto uraditi, napraviti neke korake i onda se predstaviti vama. Zato sam vam spomenuo institucionalne korake, to je naše opredjeljenje da gradimo institucije koje će se trajno, kontinuirano i sistematski baviti važnim pitanjima među kojima je i dijaspora. Mi smo prije pet mjeseci imenovali koordinatora za dijasporu koji vam je prvi kontakt. Osnovali smo i Fondaciju 'Bosna' koja baš ovih dana realizira svoj prvi projekat stipendiranja mladih inžinjera i matematičara a pripremljeni su i drugi važni projekti. Mi smo u svojim programskim dokumentima jasno kazali da želimo jačati vezu sa dijasporom, sa mladima koji su treća generacija, želimo nacionalnu strategiju za naše iseljeništvo, želimo olakšati povratak onima koji se žele vratiti, želimo jasnu strategiju šta želimo sa polovinom našeg stanovništva koje živi van domovine. Nažalost, loša politika do sada nema nikakvu predstavu šta želi sa tom polovinom stanovništva koje predstavlja izuzetan potencijal, ekonomski, intelektualni i svaki drugi. Mi to želimo mijenjati“, kazao je Ademović.


Mladi Kadrovi Naroda i Pravde govorili su o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, izazovima sa kojima se mladi susreću, njihovom opredjeljenju da ostanu u Bosni i Hercegovini i bore se za svoju domovinu.

“Kada pogledate od 120 vijećničkih mandata koje smo osvojili njih preko 50 posto je mladih, u našem članstvu ima preko 40 posto mladih, Mladi su i dalje tu i zbog toga vas i ja pozivam da se registrujete, da registrujete svoje prijatelje i porodicu, da alarmirate svoje u Bosni. Moramo izaći na izbore, moramo podržati borbu za pravedniju Bosnu i Hercegovinu. Teška su ovo vremena, ali isto tako i dobra šansa za popravljanje stanja, a kako ćemo ga popraviti to će siguran sam obrazložiti govornici poslije mene”, kazao je Azhar Sejarić.

Sejarić: Moramo izaći na izbore, moramo podržati borbu za pravedniju Bosnu i Hercegovinu