Otvorena manifestacija privrede, kulture i sporta
VOGOŠĆANSKI DANI 2022
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 20. Jun 2022. 01:06:10
Koncertom „60 godina sa sevdahom - Sejo Pitić i prijatelji“ na kojem su pored ovog doajena sevdaha, uz orkestar fondacije „Sevdah“ pod upravom Damira Galijaševića, nastupili i Hasiba Agić, Alma Subašić i Zanin Berbić, večeras (17.06.2022.) je otvorena ovogodišnja manifestacija privrede, kulture i sporta „Vogošćsanski dani 2022“.


- Ova manifestacija trajat ćre do 26. juna ove godine, i u okviru nje bit će održano 37 programa od kojih su 22 iz oblasti kulture, 11 iz oblasti sporta i četiri zabavna programa vezana za najmlađu publiku,rekao je Edin Smajić, Načelnik Općine Vogošća otvarajući ovu manifestaciju. Tradicinalno će biti održana i Smotra folklornih ansambala kulturno umjetničkih društava Kantona Sarajevo, a svojim koncertom vogošćanima će se predstaviti i grupa “Valentino” koja obilježava 40 godina postojanja, Mješoviti ansambl „Nota“ iz Vogošće...

Posjetioci će u narednim danima vidjeti i nekoliko pozorišnih predstava među kojima će biti“A onda je nešto puklo” Indire Kučuk Sorguč, zatim “Lančana reakcija”, te “Prah”, predstava koju je režirao Miralem Zubčević, a igraju Gordana Boban i Mirsad Tuka. Među filmskim projektima bit će projekcija dokumentarnog filma Avde Huseinovića “Prsten za glavu aždaje”, a planirane su i izložbe ručnih radova udruženja “Korak više” i “Sahan” te izložba radova Dejana Slavuljice, izložba fotografija Planinarskog društva “Planinar”...


Među sportskim sadržajma planirani su Memorijalni fudbalski turnir “Da ih ne zaboravimo”, Turnir prijateljstva u košarci, Memorijalni turnir u boćanju “Hazim Hadžalić”, revijalna utakmica ženskog nogometnog kluba “Vogošća”, atletska trka, Malonogometni turnir u povodu Dana općine Vogošća, Odbojkaški turnir “Vogošća kup 2022”, planinarski pohod na Nahorevska brda, Kup Sportskog ribolovnog društva “Vogošća, ATV susreti ”Sarajevo extreme”... Za najmlađe bit će upriličene Igre bez granica sa Tetom Pričalicom, „Family Day“, “Karneval je stigao u vaš grad”... Tokom ove manifestacije promovisat će se i određeni broj novih knjiga među kojima su „Nesalomljivi“ Nermina Bošnjaka, „Peta lična-aforizmi i koronavirusizmi“ potpisnika ovih redova te projekti „Šta su meni ptice“ Fajke Kadrića, „Nana Fata Orlović i majka Nuru počesto izruži“ Hasije Borić Stojić, „Dubrovnik grad nabožički“ Nataše Bartula Hebert. Bit će upriličeno i druženje uz knjigu sa Abdulahom Sidranom. Predviđene su i dvije neobične promocije i to “Zašto volim folklor” Alme Maksić i “O(t)pjevane pjesme” Amira Misirlića. U programu manifestacije bit će i Panel diskusija na temu “Antifašizam u modernim demokratskim sistemima”. Javna ustanova Kulturno sportski centar pod nazivom “Plivanje za marku“ upriličit će dan otvorenih vrata vogošćanskog bazena.


U povodu obilježavanja Dana Općine Vogošća održat će se i Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se, zaslužnim pojedincima i kolektivima, za njihov doprinos u promovisanju ove lokalne zajednice, uručiti najveća općinska priznanja i Zahvalnice.


Hasiba Agiš i Damir Galijašević