RAT U UKRAJINI - POSLJEDICA RUSKOG IMPERIJALIZMA
Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 11. Jun 2022. 14:06:40
Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista Dosadašnja kampanja u Ukrajini pokazuje da se ruska vojska muči sa snadbijevanjim svojih vojnika i sa efikasnom borbom na velikim ukrajinskim stepama. Jedino ujedinjena opozicija koja bi nastupila na području Rusije mogla bi da uzdrma diktatora i da kako tako utiče na povlačenje trupa iz Ukrajine ali i na njegov politički i vojni slom. Situacija u ratom zahvaćenoj Ukrajini nam ukazuje na brojne imperijalističke tenzije. Rusija želi da ,,prisvoji” teritoriju gdje je nastala Kijivski Rusi kako bi na taj način pokazala i Evropi i svijetu svu svoju (ne)moć.
Rat u Ukrajini se i dalje nastavlja herojska odbrana i borbe Ukrajinaca u odbrani ne samo svoje domovine već i svih postulata savremene i moderne Evrope nadilazi nadčovječanske napore jednog naroda koji je vjekovima trpio okupaciju i asimilaciju različitih ruskih političkih, vojnih i intelektulanih krugova iza kojih su se krile različite imperijalne tenzije uvjek za rat spremnih ruskih oligarha i dikatora koji su dolazili iz Kremlja. Putin želi da pokaže Evropi ali i SAD da je on taj koji je ,,moćan” i čije prijetnje nuklearnim arsenalom su samo dio šovinističko-imperijalističke propagande. Invazija ruskog diktatora, oligarha i zločinca Vladimira Putina na Ukrajinu pokazala je svijetu da je Rusija odlučila ponovno se visoko ,,uzdignuti” a to znači samo i zapravo jedno imperijalističku Rusiju.

Najbolji način obuzdati ruske imperijalističke tenzije je poraz Putina - i vojno i ideološki i politički naravno. Korištenjem istih istorijskih tačaka koje koristi Putin kako bi opravdao ruske imperijalne ambicije, bilo bi moguće okrenuti glavno ideološko oružje protiv njega. Istovremeno, dosadašnja kampanja u Ukrajini pokazuje da se ruska vojska muči sa snadbijevanjim svojih vojnika i sa efikasnom borbom na velikim ukrajinskim stepama. Jedino ujedinjena opozicija koja bi nastupila na području Rusije mogla bi da uzdrma diktatora i da kako tako utiče na povlačenje trupa iz Ukrajine ali i na njegov politički i vojni slom. Situacija u ratom zahvaćenoj Ukrajini nam ukazuje na brojne imperijalističke tenzije. Rusija želi da ,,prisvoji” teritoriju gdje je nastala Kijivski Rusi kako bi na taj način pokazala i Evropi i svijetu svu svoju (ne)moć. Ono što ruska vojno-politička propaganda radi pokazuje nam Putinovo pomračeno lice koje ima samo jednu viziju i želju da Ukrajince uništi, progna, asimiluje, uništi kako bi teritoriju Ukrajine ,,vratio” u granicama imerijalne Moskve no on je prilično daleko od toga. Pored toga vrijeme koje je pred nama pokazaće nam sva zlodjela koju je politika rata vođena iz Moskve ostavila na teritoriju Ukrajine.

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini ,,velika greška”u svom prvom intervjuu od kako je otišla sa vlasti. ,,To je brutalni napad, kojim se krši međunarodno pravo i za šta ne postoji nikakvo opravdanje”, kazala je ona tokom razgovora s novinarima u pozorištu Berliner Ensemble, a kako prenosi Radio Slobodna Evropa. No da li je to dovoljno naravno da nije Rusiju treba pritisnuti ne samo ekonomskim sankcijama i dipomatskim sredstvima već i svim drugim načinima kako bi se obuzdale imperijalne tenzije. No naravno sa druge strane imate saopštenje pomoćnika predsjednika Rusije Vladimira Medinskog koji smatra da teritorija savremene Ruske Federacije neće uvjek biti manja od one koju je zauzimala Ruska imperija. On je to izjavio na međunarodnom forumu ,,Istorija za budućnost”. Medinski je na Forumu najavio stvaranje serije knjiga o vladarima Rusije. Prema njegovim riječima, ova serija knjiga posvećena je ,,onim ljudima koji su donedavno stvarali državu sa površinom od jedne šestine planete.” Ovo je samo jedan u nizu poteza nastavka ruske imperijalne politike, koja želi u kriznim vremenima Rusije da podigne moral i želju da ruski narod podrži nastavak rata u Ukrajini, iako se u samoj Rusiji guši bilo koji vid svakog slobodnog otpora opozicije i građanstva prema ratu. Amerika i Zapad su uvjereni da Rusija, kako sada stvari stoje, ne može ostvariti svoje vojne, a time ni geopolitičke ciljeve u Ukrajini. Vojni i geopolitički stručnjaci ukazuju na to da je ruska vojna invazija loše krenula, od samog početka izostao je munjeviti udar i zauzimanje ključnih gradova, a za nadzor nad velikim gradovima zbog (ne)očekivanog otpora ukrajinske vojske i odbojnosti gradjana bi Moskvi bilo potrebno da angažuje pola miliona vojnika. Nova etapa ruskih imperijalnih odnosa za cio svijet počela je globalnim promjenama i opasnim okupatorskim sukobima od strane Ruske federacije koja prijeti da taj sukob preraste u globalni rat velikih sila. Zapravo, već je u toku velika borba za uticaj, koja mijenja uobičajeni način života u gotovo svim zemljama, kažu analitičari. Do “specijalne vojne operacije denacifikacjie i demilitarizacijie Ukrajine” došlo se preko sve glasnijeg isticanja uloge SSSR u pobjedi u Drugom svjetskom ratu i kritika da se prepravlja istorija u kojoj je, nedvosmisleno, Sovjetski savez bio na strani dobra.

No za razliku od II Svjetskog rata sadašnja uloga Rusije u okupacije i rata u Ukrajini je čisto imerijalističko-asimilatorska i uloge su se promijenile stim što Rusija sve više liči na nekadašnju Nacističku Njemačku i đe se sve više ističe superiornost jedne nacije, jednig naroda, jednog jezika i jedne crkve. Grandiozni planovi o brzoj okupaciji Ukrajine i instaliranju proruskog režima propadaju su jedan za drugim. Ukrajinci su pokazali zavidan stepen jedinstva u obrani zemlje. Obranili su se od desanta na Kijev, odbacili neprijateljsku ofanzivu na sjeveru zemlje i potisnuli obruč oko Harkiva. Ipak su oni potomci hetmana i kozaka koji znaju cijenu slobode a ona se uvjek skupo plaćala ljudskim životima.

SLAVA SVIM SINOVIMA I ŠĆERIMA UKRAJINE U ODBRANI SVETE SLOBODE
SLAVA UKRAJINI