DŽAFEROVIĆ: ODLUKA VISOKOG PREDSTAVNIKA IZNUĐENA PONAŠANJEM HDZ-A I BEVANDE
Autor: NAP
Objavljeno: 07. Jun 2022. 19:06:33
Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je korištenjem bonskih ovlasti naložio da se osigura potreban novac CIK-u kako bi se održali izbori u državi.

Džaferović je ocijenio kako je odluka visokog predstavnika “iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a i ministra finansija Vjekoslava Bevande”.

“HDZ je proteklih godinu-dvije najavljivao da će pokušati blokirati izbore, što je očigledno i radio proteklih sedmica. Manipulantski je pokušavao prikriti svoje namjere, kroz ove epizode sa posebnom odlukom i budžetom. Ministar finansija je jučer predložio odluku za koju se vrlo brzo ispostavilo da je neprovodiva i da je predložena samo kao nova prepreka izborima. Pozdravljam odluku visokog predstavnika, koja je bila nužna, jer bi, u protivnom, HDZ osporio osnovno demokratsko pravo građana i jer bi neodržavanje izbora odvelo BiH još veću krizu, a to nema niko pravo da radi. Odluku će biti potrebno analizirati, ali je izuzetno značajno što se njome rješava finansiranje u budućnost i sprečava ponavljanje ovakvih situacija”, zaključio je Džaferović.

Dodao je kako je “uloga visokog predstavnika da do kraja provođenja svog mandata dovrši sistem, učini ga funkcionalnim i ukloni ovakve mogućnosti beskrajnih blokada i manipulacija, kroz zloupotrebe veta, kvoruma i drugih procedura specifičnih za dejtonski sistem”.

“Sve dok postoje takve rupe u sistemu, OHR ima svoju ulogu u BiH i zaslužuje punu podršku, a osporavanje njegove uloge je licemjerno i neodgovorno”, naveo je Džaferović.