GENOCID NAD BOŠNJACIMA: U Prijedoru obilježen Dan bijelih traka bez šetnje kroz grad
"DAN BIJELIH TRAKA - 31. MAJ", PRERASTAO I PRIJEDOR I BOSNU I HERCEGOVINU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 31. May 2022. 14:05:08
"Dan bijelih traka - 31. maj", koji je već odavno prerastao i Prijedor i Bosnu i Hercegovinu, i ove godine simbolično je obilježen okupljanjem preživjelih Prijedorčana i građana na Gradskom trgu, ali bez tradicionalne šetnje kroz taj grad.

Uprkos zabrani, građani su polaganjem ruža i nošenjem bijelih traka oko ruke odali počast ubijenim civilima. Premijer Federacije Bosne i Hercegovine također se polaganjem ruže prisjetio 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo 102 djece.


Do sada je doneseno više od 50 pravosnažnih presuda, a zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora. Pojedini zločinci su osuđeni i po dva i čak tri puta. Također, procesi na Sudu BiH se vode za više od 30 osumnjičenih za ratne zločine u Prijedoru.

U samom gradu Prijedoru danas ništa ne podsjeća na više od 3.000 ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti. Nasuprot tome, podignuti su spomenici i postavljene su spomen-ploče s fotografijama i imenima bivših radnika preduzeća, ustanova i institucija koji su bili pripadnici Vojske RS-a i koji su tokom agresije na BiH poginuli negdje na frontu. Za pripadnike drugih naroda tu nema mjesta.


Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. Zločini u Prijedoru počeli su odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece grada Prijedora i jedan od organizatora obilježavanja Dana bijelih traka, rekao je da je svake godine 31. maj bolan za njega, ali i za ostale žrtve.

- Podsjeća me na onaj 31. maj 1992. godine kada smo morali staviti bijele trake, morali se obilježiti nekome ko nas je gledao kroz snajper i drugo oružje - da sam ja taj, da me može ubiti, da ne odgovara za to, da me može maltretirati, odvesti u logore ili bilo gdje. Ti dani su jako bolni, - rekao je Bačić.


Osvrnuo se i na odluku policijskih vlasti u Prijedoru da zabrane mirnu šetnju povodom 31. maja, ističuću kako se žrtve osjećaju poniženo i diskriminirano.

Istakao je da su prethodnih devet godina mirnu šetnju organizovali bez ijednog incidenta i bez mrlje.
- Dobili smo rješenje načenika Policijske uprave da ne možemo organizovati mirnu šetnju. Iako je jučer obilježena ‘Odbrana grada Prijedora’, ne znam od koga, od čega, na kojoj su se obraćali i ponižavali današnji dan, blokirali saobraćaj u gradu. U zakonu o javnom okupljanju ne piše da se ne smije šetati i da se ne treba tražiti posebno odobrenje osim ako se presjeca magistralni put. Mi idemo pješačkom zonom, nama je zabranjeno, a drugima nije da blokiraju saobraćaj što je jedan vid diskriminacije odnosno pokušaj zabrane obilježavanja - rekao je Bačić.

31 policajac iz Prijedora pravosnažno osuđen za ratne zločine

Edin Ramulić, aktivista Građanske inicijative "Jer me se tiče", na pitanje o zabrani organizovanja mirne šetnje novinarima je rekao:

- Prijedorska policija je počinila najveći dio zločina u opštini Prijedor od 1992. do 1995. godine. 31 policajac iz Prijedora je pravosnažno osuđen za ratne zločine. Tadašnji načelnik policije Simo Drljača je bio optužen i po tački genocida i on je ubijen prilikom hapšenja. Policija je odgovorna za smrt 817 ubijenih logoraša u logorima 'Keraterm' i 'Omarska' gdje su oni počinili sve te zločine.

Prema njegovim riječima, policija je nakon svih ovih godina bila u službi zaštite onih koji osporavaju sjećanje i koji pokušavaju da suzbiju one koji njeguju kulturu sjećanja.

On smatra da je policija u nekoj budućoj krizi opet prijetnja protiv koje se treba boriti.

Elvedin Hamzić iz Prijedora, bivši logoraš, rekao je da je prošlo 30 godina otkako su srpske vlasti putem lokalnog radija proglasile da nesrpsko stanovništvo na svoje kuće okači obilježje u vidu bijelih čaršava, a prilikom kretanja kroz grad moralo je da stavi obilježje bijele trake.

Tekst i Foto: Vijesti.ba