MOJ I NAŠ VAKUF U SARAJEVU - UPRAVNA ZGRADA RIJASETA -; ADMINISTRATIVNO SJEDIŠTE ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. May 2022. 05:05:14
Konačno je završena i u subotu, 28. maja 2022., svečano otvorena Upravna zgrada Rijaseta, odnosno administrativno sjedište naše krovne institucije Islamske zajednice u BiH u Sarajevu – centru svih Bošnjaka.

Presretan sam i dijelim radost sa obojicom reisu-l-ulema, dr. Mustafom-ef. Cerićem koji je u svome mandatu započeo projekat izgradnje (kamen temeljac 2008), i dr. Husein-ef. Kavazovićem koji je u svome mandatu završio (2022) ovaj važan historijski projekat na zemlji, na Kovačima nadomak Baščaršije, koju je prije pola milenijuma uvakufio Gazi Husrev-beg, veliki sin Bosne, vakif i dobrotvor.

Dijelim radost i sa svim vakifima od običnog čovjeka, biznismena do vlada Libije i Turske, koji su dali doprinos u izgradnji ovog prekrasnog arhitektonskog zdanja.

Žao mi je što danas nisam bio u Sarajevu, ali sam zahvalan Gospodaru svjetova da je mojim prijateljima i meni podario zdravlje, svijest i nafaku da se upišemo u listu vakifa, tada potaknuti idejom, projektom i namjenom. Jer naša Islamska zajednica, država Bosna, a Boga mi i Sandžak, zaslužuju da imaju najljepše građevinsko zdanje i sjedište u Europi. Najzad pripadnici islama kako 90-tih tako kroz historiju branili su Bosnu i Europu od fašističkih hordi.


Allah je svjedok, koji nam daje nafaku, a i mi smo se odazivali, On zna gdje... ali ne mogu opisati koliko sam sretan da sam sa prijateljima i poznanicima iz New Yorka shvatio historijsku važnost ovog projekta u kojem smo, u ime Njegovo, ugradili makar „kamenčić“.

U niz zijareta Sarajevu, mahsuz sam navraćao i preko ograde razgledao radove. Nakon urađenih grubih radova, tužan sam bio kada su radovi nekoliko godina bili stagnirali... i onda je opet silno krenulo. Dove su primljene! Objekat je završen. I evo danas se svi radujemo!

Upravna zgrada ima oko 5.000 m2 prostora, koja posjeduje desetinama kancelarija, amfiteatrom, salama za sastanke, terase sa pogledom na Baščaršiju i druge djelove Šeher Sarajeva!

Neka bude sretno, uspješno i beriketno!
Neka ostane udeftereno ovih nekoliko redaka.