Dr. Mustafa-ef. Cerić, reisul-ulema od 1993. do 2012.
DANAS SAM NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU
Autor: Preporod.info
Objavljeno: 29. May 2022. 03:05:41
- Osobno sam danas najsretniji čovjek na svijetu što vidim da je ova zgrada završena - izjavio je danas novinarima dr. Mustafa-ef. Cerić, reisul-ulema od 1993. do 2012. godine, u čijem mandatu je iniciran i ozvaničen početak izgradnje Upravne zgrade Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je danas svečano otvorena.

Odluka o izgradnji je donesena u junu 2007. godine, a kamen temeljac položen je u septembru 2008. godine. Gradnja je počela sredstvima koja su prikupili domaći privrednici i vakifi, a akciji se 2009. godine priključila i tadašnja Vlada Libije koja je donirala značajna sredstva od kojih je sagrađena konstrukcija objekta. Predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine, ali su zbog nedostatka sredstava radovi bili obustavljeni od 2010. do 2018. godine.

- Volio bih da je završena još za mog mandata, ali čestitam mom nasljedniku, reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na njegovom trudu da ova naša Upravna zgrada bude završena, - istakao je ef. Cerić.


Govoreći o značaju ovog objekta podsjetio je da su sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini imale sjedište, a da je do sada Islamska zajednica bila podstanar.

- Vi koji manje poznajete historiju Islamske zajednice ne možete skroz cijeniti važnost ovoga dana za otvaranje i završetak ove Upravne zgrade Islamske zajednice u BiH, jer mi smo do sada uglavnom bili podstanari. Ne želeći da prigovaram bilo kome, ali mi je drago da Katolička crkva ima svoje sjedište, ima ga i Pravoslavna crkva i to je sve ostalo i tokom opsade Sarajeva. Sjedište ima i Jevrejska zajednica. Jedino Islamska zajednica nije imala svoju upravnu zgradu koja je namjenski napravljena za te potrebe, - pojasnio je Cerić.

Dodao je kako je danas otvorena Upravna zgrada Rijaseta, uz Gazi Husrev-begovu biblioteku, jedan od najvećih projekata u posljednje vrijeme.

- Halalimo svima onima koji su bili protiv, želimo da im Allah oprosti grijehe, a onima koji dolaze, želimo ostaviti emanet da ovo čuvaju kao zjenicu svoga oka. Ja se nadam da hoće. Nije slučajno da je ova zgrada pored šehida, to treba da bude inspiracija Islamskoj zajednici da radi posao odgovorno i savjesno, - poručio je ef. Cerić.