Saopćenje Bošnjačke kulturne zajednice u Švicarskoj
PITAMO PREMIJERA CG ABAZOVIĆA, HOĆE LI NEŠTO URADITI DA ZAUSTAVI DISKRIMINACIJU BOŠNJAKA I ISELJAVANJE?
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. May 2022. 15:05:32
Ovih dana sa zebnjom gledamo u Crnu Goru, mi Bošnjaci u dijaspori, koji smo do devedesetih išli za nafakom i mi prognanici koji smo od devedesetih bježali od ludila zvanog nacionalizam. Nadali smo se da je vraćanjem državnosti Crne Gore stvoren ambijent za normalan život naših familija koje su ostale da žive u domovini, kako nam je i obećano. Ali nas događaji svako malo demantuju.

Đukanovićev DPS gajio ili prešutno odobravao
nacionalizam i šovinizam u bezbjednosnom sektoru

Zahvaljujući prošloj vladi, vladi Krivokapića, sve anomalije dugo taložene polako izlaze na vidjelo i smatramo to velikim doprinosom iste. Naši strahovi su se obestinili da je DPS gajio ili prešutno odobravao nacionalizam i šovinizam u bezbjednosnom sektoru dugi niz godina.

Izlaskom policijskih službenika u javnost, koji traže da im se zaštiti dostojanstvo ugled i profesionalni integritet jasan je znak da je crvena linija pređena.

Do sada smo imali izlazak u javnost pojedinaca i političkih organizacija koji su u startu sasječeni i tako gubili bitke za prava, a koje niko nije imao sluha saslušati.

Otkud su isplivali toliki problemi i netrpeljivost
prema Bošnjacima u CG?!

Postavlja se pitanje, otkud su isplivali toliki problemi i netrpeljivost prema Bošnjacima u svojoj državi?!

Strategija koja se do sada koristila, gdje su se birali samo podobni Bošnjaci, a nikako partneri, dovela je do toga da ostanemo na margini i tako dovedeni pred istrebljenje, ne shvatajući da je tako dovedena Crna Gora u opasnost i njen opstanak. Kada su neki upozoravali da puni autobusi idu prema zapadu i to u jednom pravcu, Milo Đukanović je tada govorio da on ne vidi razlog da reaguje. Njemu je bilo važno da ima vječitog ministra u liku Mevludina Nuhodžića i tako obmanjuje Bošnjake da su zastupljeni i to sa „ministrom za sve i svašta“, a taj model je preuzet iz Srbije koja ima isto ministra sa „stalnim radnim stažom“ u liku Rasima Ljajića.

Pitamo Bošnjačku stranku hoće li
sada nešto uraditi da zaštite svoj narod

Bošnjačka stranka je u predprošloj vladi imala šansu i priliku da nešto uradi da bi se stanje poboljšalo, ali kao što vidimo nije ništa uradila, a tada je njen predsjednik govorio da neće oni da ucjenjuju sad kad ih je palo, što je naravno bio izgovor. Svoj narod ih nije zanimao puno, pa tako pitamo Bošnjačku stranku, hoće li sada nešto uraditi da zaštite svoj narod koji im daje mandat da ih zastupa ili će nastaviti sa strategijom „nećemo da ucjenjujemo“ ili im je nešto drugo važnije.

Da li je ovo još jedna prevara u nizu za Bošnjake

Ovim putem pitamo premijera CG Dritana Abazovića, hoće li nešto uraditi da zaustavi diskriminaciju Bošnjaka i iseljavanje, ili će nastavitipraksu diskriminacije jednog naroda?!

Sada su na ispitu i URA, SNP, SDP, BS i DPS. Ovaj alarmantni slučaj objelodaniti će da li su iskrene namjere ove vlade o pravednom društvu svih naroda koji žive u Crnoj Gori ili je ovo još jedna prevara u nizu za Bošnjake.

Upućujemo vam apel da iskoristite šansu i napravite zemlju blagostanja gdje ćemo i mi rado dolaziti bez da imamo gorčinu u stomaku, piše u saopćenju Bošnjačke kulturne zajednice u Švicarskoj koje su potpisali Ernad Korać, Zeno Rastoder, Senad Paljevać i Dženad Hodžić.