OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA OPĆINE VOGOŠĆA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 06. May 2022. 13:05:36
Preživjeli logoraši, članovi njihovih porodica i drugi građani Vogošće okupili su se danas (05.05.2022.) u parku uz ulicu Akifa Biserovića gdje su se, na prigodnoj manifestaciji vezanoj za obilježavanje Dana logoraša ove općine, prisjetili golgota kroz koje su oni i mještani Ilijaša, Nahoreva, Hadžića, Sarajeva, Sokoca, Visokog..., tokom odbrambeno oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, prolazili u agresorskim logorima na području Vogošće.


Polaganjem cvijeća na Spomen obilježju ubijenim logorašima odata je počast onima koji su na svirep načen ubijeni u mjestima svog prinudnog zatočenja.

Memnuna Hadžić i Amila Grbo pročitale su svoje, vrlo nadahnute, radove pisane na temu stradanja građana tokom minulog rata.

O značaju i potrebi obilježavanja ovakvih datuma govorili su Ahmed Hido, predsjednmik Udruženja logoraša Općine Vogošća i Edin Smajić, Načelnik ove lokalne zajednice.

Memnuna Hadžić i Amila Grbo


-One koji žele izbrisati tragove svojih zločina možemo pobijediti samo istinom koju ćemo govoriti generacijama koje dolaze, rekao je Edin Smajić. Treba jasno reći ko je bio žrtva a ko zločinac ne sa pozivom na osvetu već da se ovakvo nešto nikada i nikome više ponovi.

-Teže je bilo gledati kada nekog drugog tuku nego li to kad si sam izložen nekom vidu torture, kaže Ahmed Hido. Čekati da dođeš na red više boli od batina koje primaš.

Ahmed Hido

Inače, u agreorskim logorima na prostoru Vogošće: „Planjina kuća“ u Svrakama, „Nakina garaža“ na vogošćanskoj petlji i „Bunker“ kod Pansiona „Kon-Tiki“ u Vogošći, bilo je, prinudno zatočeno, 800 ljudi, žena i djece. Polovina njih je ubijena ili odvedena u nepoznatom pravcu. Do sada je u više masovnih i pojedinačnih grobnica u Vogošći ekshumirano 232 onih koji su ubijeni. Još 59 Vogošćana je odvedeno u nepoznatom pravcu i o njihovoj sudbini se ni dan danas ništa ne zna. Broj onih za kojima se još uvijek traga je znatno veći jer su na prostoru Vogošće nestala i brojna druga lica iz Hadžića, Nahoreva, Ilijaša, Sokoca, Sarajeva, Olova, Visokog i drugih mjesta koja su tokom minulog rata, na ovom prostoru, bila prinudno zatvarana.