VUČIĆEVE MANIPULACIJE IŠERIĆ: NIKO VIŠE NIJE NAIVAN, ZNA SE KO JE PRIJETNJA MIRU NA BALKANU
Autor: NAP
Objavljeno: 21. Apr 2022. 19:04:29
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervju za Financial TImes da je pozvao člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika da ne formira vojsku i da umiri secesionističke planove, što je ovaj, prema Vučićevim riječima, prihvatio.

Profesor Enver Išerić u komentaru ove izjave ističe da je riječ o manipulaciji.

"Kakvi manipulatori! Izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je 'pozvao Dodika da ne formira vojsku i da umiri secesionističke planove, što je ovaj, prema Vučićevim riječima, prihvatio' ne predstavljaju ništa drugo nego još jedan u nizu pokušaja obmanjivanja cjelokupne domaće, bosanskohercegovačke i svjetske javnosti. Vučić pokušava time da kaže da, eto, bosanski Srbi na čelu sa Dodikom imaju secesionističke planova i on (Vučić) nema ništa s tim, te je između ostalog od Dodika tražio da ne formira vojsku i Dodik je to prihvatio", ističe Išerić.

Kako navodi, postoji drugačiji način da se kaže ono to je srbijanski lider rekao: "Vučić povukao naredbu za formiranje vojske Republike Srpske koju je bio izdao Miloradu Dodiku".

"Prema tome gospodine Vučiću, samo Vi nemojte ništa tražiti od bosanskih Srba i sve će biti uredu. A ako ste za istinski mir na Balkanu onda bi nam trebali kazati koji su to 'igrači', kojih, kako kažete, ima mnogo, koji imaju interes za destabilizaciju Zapadnog Balkana, a Vi ćete eto pokušati da održite mir u regionu. Najbolje ćete u tome uspjeti ako budete vodili računa o problemima vaših građana u granicama Republike Srbije i ne budete se miješali u unutrašnja pitanja susjednih država, a posebno Bosne i Hercegovine. To Vam je recept za uspjeh održanja mira", poručio je profesor Išerić.

"Niko više nije naivan i svi znaju ko je glavna prijetnja miru na Balkanu", zaključio je Išerić.